Web Analytics
Počeo Ministarski savet OEBS-a u Skoplju - BetaRS

Počeo Ministarski savet OEBS-a u Skoplju

Region | 30.11.2023 | access_time 11:35
Počeo Ministarski savet OEBS-a u Skoplju
Foto: Saul Loeb/Pool via AP
Ministar spoljnih poslva Severne Makedonije Bujar Osmani otvorio je danas u Skoplju 30. Ministarski savet Organizacije za evropsku bezbednosti i saradnju (OEBS).

Nakon što je Osmani, koji je i predsedavajući OEBS-a, formalno otvorio najznačajniji međunarodno-politički događaj u istoriji Severne Makedonije, usledilo je uvodno izlaganje premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog.

Kovačevski je istakao da je "ključno bezbednosno pitanje za naš region i šire, centralni proritet predsedavanja negove zemlje bilo i ostaje da bude suštinska podrška Ukrajini i njenom narodu kroz dimenzije OEBS-a".

"Narod Ukrajine zaslužuje mir i rat mora da stane. Postizanje pravednog i održivig mira ostaje imperativ. Ovaj rat produžava da potkopava i temlje OEBS-a", rekao je premijer Severne Makedonije.

Kako je istakao Kovačevski, "vojna agresija ruske federacie na ukrajinu predstavlja akt flagrantnog kršenja povelje UN, principa i zalaganje OEBS-a, kao i osnovnih premisa međunarodnog prava, ali pre svega vrednsti humanosti". 

Prema organizatoru, dvodnevnom skupu, koji se održava u sportskom centru "Boris Trajkovski", prisustvuje oko 1.000 delegata iz 76 delegacija iz 57 zemalja članica i zemalja partnera OEBS-a.

U radu Ministarskog saveta OEBS-a učestvuje i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji je na skopski aerodrom sleteo kasno sinoć.

Kako su javili ruski mediji, avion kojim je Lavrov stigao preleteo je vazdušni prostor Turske i Grčke, a ne Bugarske, kako je ranije bilo najavljeno.

Do promene rute leta došlo je zbog odbijanja bugarskih vlasti da dozvole prelet aviona u kojem se nalazi portparolka ruskog MSP Marija Zaharova, jer je na listi sancija EU, a let je trajao više od pet sati, preneli su makedonski mediji.

Povodom održavanja skupa OEBS-a juče je u Skoplju nekoliko sati boravio i američki državni sekretar Entoni Blinken. On se sastao sa premijerom Kovačevskim, ministrom spoljnih poslova Osmanijem i prisustvovao neformalnoj večeri Saveta ministara OEBS.  

Blinken je odleteo za Izrael pre nego što je Lavrov doputovao u Skoplje.

Nakon što je potvrđeno prisustvo Lavrova, ministri spoljnih poslova Ukrajine, Poljske  i baltičkih zemalja - Estonije, Letonije i Litvanije - odlučili su da bojkotuju forum OEBS-a.

Na Ministarskom sastanku OEBS-a razgovaraće se o budućnosti organizacije i izazovima sa kojima se suočava, a očekuju se i odluke o izboru predsedavajućeg za 2024. godinu, za šta je postignut konsenzus na pripremnom sastanku ambasadora 57 zemalja članica ove nedelje u Beču da to bude Malta.

Bićće reči i o budžetu OEBS-a, kao i o imenovanjima na ključnim pozicije u institucijama te međunarodne organizacije.

U okviru Saveta ministara biće održano i nekoliko srodnih tematskih događaja, među kojima je i potpisivanje Deklaracije o borbi protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi kroz vraćanje imovine i korištenje digitalizacije, a pored ministra Osmanija, potpise će staviti i šefovi diplomatija Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije Ivica Dačić, Elmedin Konaković, Filip Ivanović i Igli Hasani.

Pored toga, biće održani i događaji posvećeni obezbeđivanju odgovornosti i povratku zatočenih ukrajinskih civila, kao i razmatranju uticaja klimatskih promena na bezbednost ljudi.

Teme