Web Analytics
Kina otkriva nove arheološke nalaze ruševina Liangdžu - BetaRS

Kina otkriva nove arheološke nalaze ruševina Liangdžu

Svet | 30.11.2023 | access_time 12:05
Kina otkriva nove arheološke nalaze ruševina Liangdžu
Fotografija prikazuje sistem zaštite vode i strukturu srednje i kasne faze ruševina Liangdžu u istočnoj kineskoj provinciji Džeđijang. (Uprava za nacionalnu kulturnu baštinu/via Sinhua)

Kineska uprava za nacionalnu kulturnu baštinu otkrila je nove arheološke nalaze na ruševinama drevnog grada Liangdžu i njegovog sistema zaštite vode.

Nedavna otkrića su pružila preliminarno razumevanje tri faze razvoja ruševina Liandžhu, počevši od raštrkanih naselja, do izgradnje sistema zaštite vode i na kraju podizanja drevnog grada Liangdžu, piše Sinhua.

Ruševine Liangdžu, koje se nalaze u istočnoj kineskoj provinciji Džeđijang, stekle su svetsko priznanje kao svedočanstvo o postojanju kineske civilizacije pre najmanje 5.000 godina. Upisane su na Uneskovu listu svetske baštine.

Od 2020. godine, kineski istraživači iskopavaju lokalitete južno od drevnog grada Liangdžu, uključujući Bejkun, Fenghuangšan i Nanvangmiao. Ti lokaliteti datiraju od pre oko 5.500 do 5.000 godina, što je pre vremena izgradnje drevnog grada Liangdžu.

Radnici koji su izgradili drevni grad Liangdžu možda su živeli na tim lokacijama, rekao je Fang Sjangming, šef Instituta za kulturne relikvije i arheologiju provincije Džeđiang.

Fotografija prikazuje kulturnu relikviju iskopanu iz ruševina Liangfžu u istočnoj kineskoj provinciji Džeđijang. (Uprava za nacionalnu kulturnu baštinu/via Sinhua)

Na lokalitetu Fenghuangšan, arheolozi su pronašli 30 grobnica i 47 jama za pepeo, dok su iskopali 59 grobnica i nekoliko rupa od stubova zgrada. Značajno je da su istraživači otkrili grobnicu sa bogatim grobnim predmetima, uključujući dragoceno posuđe od žada, na lokalitetu Beicun. Veruje se da je grobnica pripadala ženi koja je imala relativno visok društveni status.

Prethodne studije su otkrile do sada najraniji kineski sistem zaštite vode velikih razmera na severozapadu drevnog grada Liandgžu.

Tokom nedavnih iskopavanja oko ruševina Liangdžu, istraživači su otkrili skoro 20 drevnih brana. Sedam od ovih novopronađenih brana datiraju pre otprilike 5.000 godina i deo su istog lokalnog sistema zaštite voda.

Iznenađujuće, jedna od brana je imala kamenje na bočnoj padini okrenutoj prema vodi, što je, pretpostavlja se,  bila specifična mera za suočavanje sa uticajem prolaznih poplava, rekao je Vang Ningjuan iz pokrajinskog Instituta za kulturne relikvije i arheologiju, koji je takođe zadužen za arheološki projekat o drevnom gradu Liangdžu i njegovom sistemu zaštite voda.

Arheološka otkrića i nalazi istraživanja poslednjih godina otkrili su evoluciju koncepta upravljanja naseljima i urbane izgradnje, kao i sistema verovanja naroda Liangdžu.

Nalazi takođe pomažu da se pokaže značaj Liangdžu kulture u poreklu neolitske civilizacije u Kini, rekao je Fang Sjangming. 

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena