Web Analytics
Jovanović: Izvoz IKT usluga iz Srbije više od četvrtine izvoza svih usluga - BetaRS

Jovanović: Izvoz IKT usluga iz Srbije više od četvrtine izvoza svih usluga

Ekonomija | 30.11.2023 | access_time 13:40
Jovanović: Izvoz IKT usluga iz Srbije više od četvrtine izvoza svih usluga
Foto: Marina Jančević
Izvoz usluga u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) čini više od četvrtine ukupnog izvoza svih usluga iz Srbije, dok suficit tog sektora u ukupnom suficitu usluga učestvuje sa 92,5 odsto, rekao je danas ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

"U 2022. godini je izvoz IКT usluga dostigao 2,7 milijardi evra, a pre samo 10 godina je bio svega 375 miliona evra", kazao je Jovanović na otvaranju konferencije Sinergija 23 u Beogradu posvećene digitalnoj transformaciji, informaciono-komunikacionim tehnologijama i njihovoj poslovnoj primeni u regionu Jugoistočne Evrope.

Naveo je da je za devet meseci ove godine taj izvoz je dostigao 2,5 milijardi evra što je 32 odsto više nego u istom periodu prethodne godine i da očekuje da će do kraja godine dostići 3,8 milijardi evra.

Jovanović je rekao da je Svetska banka rangirala Srbiju na visoko 4. mesto u Evropi u oblasti digitalne transformacije, a prema poslednjem izdanju globalnog izveštaja Ujedinjenih nacija, koji prati razvoj elektronske uprave, Srbija je među 10 zemalja sveta koje su ostvarile najveći napredak u ovoj oblasti.

"Кompanija Microsoft već dvadeset godina uspešno posluje i razvija svoja inovativna softverska rešenja u Srbiji, što je najbolji dokaz da je Srbija pouzdana i poželjna zemlja za istraživačke i razvojne centre najvećih i najnaprednijih svetskih IT kompanija. Otvaranje Microsoftovog razvojnog centra u Srbiji je jedno od najvećih priznanja koje je Srbija mogla da dobije, što je doprinelo kreiranju nove slike moderne Srbije", rekao je Jovanović.

Teme