Web Analytics
U Srbiji trećina firmi i preduzetničkih radnji u vlasništvu žena, što je evropski prosek - BetaRS

U Srbiji trećina firmi i preduzetničkih radnji u vlasništvu žena, što je evropski prosek

Ekonomija | Izvor: Beta | 30.11.2023 | access_time 14:40
U Srbiji trećina firmi i preduzetničkih radnji u vlasništvu žena, što je evropski prosek

U Srbiji je trećina firmi i preduzetničkih radnji u vlasništvu žena, što je i evropski prosek", kazala je danas direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije (PKS) Branislava Simanić.

Ona je na predstavljanju projekta "Žene preduzetnice - snaga ekonomije" kazala da je i dalje ženama potrebna podrška da bi ih što više bilo u biznisu.

U tom cilju je PKS, kako je kazala, pre pet godina formirala Sekciju za žensko preduzetništvo, koja okuplja veliki broj članica.

"Cilj nam je da imamo što više uspešnih dama, a kroz sekciju pomažemo im da izađu na strana tržišta, na sajmove. Takođe organizujemo razne edukacije za njih i apsolutno smo posvećeni unapređenju ženskog preuzetništva i njihovom ekonomskom osnaživanju", rekla je Simanić.

Najavila je da će PKS u saradnji sa Unikredit (UniCredit) bankom 13. decembra u Beogradu organizovati međunarodnu konferenciju o ženskom preduzetništvu.

Projekat "Žene preduzetnice - snaga ekonomije" PKS sprovodi sa Unikredit bankom koja, po rečima direktorka za identitet i komunikacije Svetlanom Bunčić kontinuirano podržavaju žensko preduzetništvo.

On je istakla da je Unikredit banka jedna od retkih kompanija koja može da se pohvali da i muškarci i žene imaju jednake šanse da budu na svim pozicijama.

"U osnovi našeg poslovanja su ravnopravnost, inkluzija, različitost. Na upravljačkim pozicijama imamo 50 odsto žena  a razlike u platama muškaraca i žena na sličnim ili istim pozicijama smo sveli na minimum", kazala je Bunčić.

Istakla je da Unikredit banka sa međunarodnim finansijskim institucijama sprovodi različite kampanje i kreditne linije kojima se podstiče preduzetništvo i zapošljavanje teže zapošljivih kategorija stanovništva.

"Prošle godine smo imali kreditnu liniju koja je podrazumevala određene finansijske ustupke za one kompanije koje zapošljavaju teško zapošljivu kategoriju, bilo da su u pitanju izuzetno mladi ili osobe sa invaliditetom, a jedna od posebno prepoznatih kategorija jesu žene koje izgube posao nakon 40 ili 50 godine starosnog doba", rekla je Bunčić.

Najavila je da će 5. decembra Unikredit banka proglasiti pobednika konkursa u okviru projekta "Nagrađujemo kada uspešno sarađujemo", na kom su učestvovala mala i srednja preduzeća i preduzetnici koji su njihovi klijenti.

"Tražimo različite prilike da kroz svakodnevno poslovanje omogućimo posao nekome ko će se za njega teško izboriti na tržištu. Podržavamo ravnopravnost i inkluziju, a naćićemo i finansijske načine da olakšamo život preduzetnicama, članicama PKS", rekla je Bunčić.

Članica Sekcije za žensko preduzetništvo PKS Katarina Beljić kazala je da kroz to udruženje omogućeno povezivanje sa drugim preduzetnicima, u cilju lakšeg poslovanja i širenja na tržišta izvan Srbije.

Ceo video materijal dostupan OVDE.

Teme