Web Analytics
Lavrov na sastanku OEBS optužio Zapad za licemerje i nepoštovanje principa - BetaRS

Lavrov na sastanku OEBS optužio Zapad za licemerje i nepoštovanje principa

Svet | 30.11.2023 | access_time 15:35
Lavrov na sastanku OEBS optužio Zapad za licemerje i nepoštovanje principa
Foto: AP Photo/Boris Grdanoski
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov danas je na Ministarskom savetu OEBS u Skoplju optužio druge zemlje članice, posebno EU i SAD, za licemerje i nepoštovanje principa na kojima počiva ta organizacija.

Lavrov je rekao da se obraća "briselskoj birokratiji", i naveo da Evropa "ima problem sa činjenicama i objektivnošću" i da su zaključci koje će OEBS doneti na dvodnevnom sastanku u Skoplju "unapred pripremljeni".

Optužio je OEBS da ćuti kada se u zapadnim zemljama ugrožava sloboda medija i sprovodi represija nad njima, a da zbog toga napada Rusiju, i da se stalno odbijaju zahtevi Moskve da se razgovara o neonacističkim pokretima u Evropi i Ukrajini, preneli su skopski mediji.

Lavrov je optužio Ukrajinu da želi da "izbriše sve rusko" u zemlji, da ne priznaje postojanje ruske manjine, da zakonski zabranjuje ruski jezik i da vodi "odvratnu kampanju" protiv ruske crkve u toj zemlji.

Dodao je da je "sve to počelo 2014. godine", odmah posle mirovnog sporazuma potpisanog uz garanciju Nemačke, Francuske i Poljske, a ne posle ruske invazije na Ukrajinu, započete prošle godine.

Lavrov je rekao da je OEBS danas "u lošem stanju" i da je perspektiva te organizacije "nejasna", ocenivši da je ona uništena 1999. godine napadom NATO-a na Jugoslaviju.

"Zemlje NATO-a i EU uništile su vojno-političku dimenziju OEBS. NATO je 1999. izvršio neskrivenu, brutalnu agresiju na Jugoslaviju, članicu OEBS i UN. A 2008. godine, kršeći Rezoluciju 1244 SB UN i princip nepovredivosti granica u Evropi, iz Završnog akta iz Helsinkija, Srbiji je bez ikakvog referenduma oduzeto Kosovo", naveo je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslva se osvrnuo i na sankcije koje je Zapad uveo Rusiji, rekavši da su one "u neverovatnim razmerama".

"U nastojanju da unište rusku ekonomiju, SAD i njihovi evropski sateliti uveli su hiljade sankcija Rusiji, okončavajući široku saradnju Istoka i Zapada u našem nekada zajedničkom regionu", kazao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je naveo i da će Moldavija biti "sledeća žrtva u hibridnom ratu Zapada protiv Rusije".

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Odbojka

Hronika