Web Analytics
CEPRIS: Tužilac Nenad Stefanović raznim metodama pokušava da zastraši naše članove - BetaRS

CEPRIS: Tužilac Nenad Stefanović raznim metodama pokušava da zastraši naše članove

Politika | 30.11.2023 | access_time 18:55
CEPRIS: Tužilac Nenad Stefanović raznim metodama pokušava da zastraši naše članove
cepris.org
Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) saopštio je danas da je tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović još pre mesec dana podneo takozvanu "inicijativu za davanje mišljenja" Etičkom odboru Visokog saveta tužilaštva, kojom traži da se preispitaju izjave tužiteljke Bojane Savović, članice CEPRIS-a, iz emisije "Utisak nedelje", kao i jednog priloga koji je emitovan na TV N1.

Iz CEPRIS-a su istakli da se navodni prekršaj tužiteljke Bojane Savović sastoji u tome što je u ovim gostovanjima iznela mišljenje o Stefanoviću, njegovom postupanju i rukovođenju tužilaštvom i time prekršila Etički kodeks.

"Naime, Stefanović smatra kako je tim izjavama Bojana Savović "narušila čast i ugled javnotužilačke funkcije i poverenje javnosti", naglasili su iz CEPRIS u saopštenju.

Dodali su da su se istog dana, na vratima prostorija CEPRIS, pojavila dvojica nepoznatih muškaraca, koja su članici CEPRIS-a i pravnici Sofiji Mandić izrazila tobožnju želju da se učlane u organizaciju, iako svako ko prati rad CEPRIS-a zna da se tako ne postaje njenim članom.

"Opravdano, stoga sumnjamo da je u trenutku angažovanosti Sofije Mandić u GIK taj iznenadni dolazak trebalo da joj stavi do znanja da u svakom trenutku mogu da upadnu u naše prostorije i da zastrašuju naše članove", napisali su iz CEPRIS-a u saopštenju.

Podvukli su da su i prvi i drugi događaji samo dva nova "bisera" u đerdanu pritisaka i pretnji koje aktuelni režim već godinama steže oko vrata nevladinim organizacijama u Srbiji, a naročito CEPRIS-u.

"Zajednička ideja koja je okupila pravnike različitih profesija u CEPRIS-u jeste dosledno i stručno zastupanje i odbrana ideala pravne države, nezavisnog pravosuđa i samostalnog tužilaštva. Vladajući režim se odavno okomio na CEPRIS upravo iz razloga što je suština i temelj njegove egzistencije sve suprotno od toga: vladavina jačeg, zavisno sudstvo i tužilaštvo i rašireno bezakonje", naglasili su iz CEPRIS-a.

Dodali su da je novina da trenutna vlast sada kombinuje dva metoda pritiska.

"Prvi je dobro poznat i "legalan", poput prijave "Tužilaštvo-to-sam-ja Stefanovića". Ali drugi reketaški i nasilnički, tako omiljen svakom samodržavlju, je novina, barem kada je u pitanju CEPRIS", naglasili su iz ove organizacije.

Rekli su i da smatraju izlišnim da uopšte odgovaraju na navode da je istupima tužiteljke Savović "narušen ugled i čast" "Tužilaštvo-to-sam-ja-Stefanovića" ili da je njenim uvidima o tome kako tužilaštvo funkcioniše ugroženo poverenje javnosti u javno tužilaštvo.

"S druge strane, ne smatramo izlišnim da istaknemo kako prizemni i nasilnički metodi pritisaka neće zastrašiti ili ućutkati ni tužiteljku Savović, ni Sofiju Mandić, ni druge naše istaknute članove koji su meta stalnih napada. Štaviše, odlučni smo da protiv njih preduzmemo sve pravne korake, kako bi za svoje protivzakonite postupke odgovarali. Jer, odgovornost za ta, kao i za mnoga druga, još uvek nekažnjena nedela, biće jedan od prvih koraka u uspostavljanju vladavine prava u Srbiji, za koju se CEPRIS od svog osnivanja svim snagama bori i zalaže", zaključili su u saopštenju iz ove organizacije.

Teme