Web Analytics
Globalna anketa CGTN: Doprinos Kine rešavanju klimatskih promena - BetaRS

Globalna anketa CGTN: Doprinos Kine rešavanju klimatskih promena

Svet | Izvor: Beta | 01.12.2023 | access_time 09:25
Globalna anketa CGTN: Doprinos Kine rešavanju klimatskih promena
Nijedna zemlja ne može da stoji po strani od klimatskog problema, a multilateralizam je osnovni način rešavanja problema klimatskih promena, veruje 90,3 odsto ispitanika koji su učestvovali u globalnoj onlajn CGTN (Kineska globalna televizijska mreža) povodom Međunarodne konferencije o klimi COP28 u Dubaiju.

Pored toga, 91,4 odsto ispitanika ceni doprinos Kine u promovisanju globalnog upravljanja klimom.

U istraživanju koje prenosi Kineska medijska grupa (CMG), 83,0 odsto globalnih ispitanika veruje da su prekomerne emisije ugljenika pogoršale globalne klimatske promene i da samo visokokvalitetan put održivog razvoja može pomoći ljudima da se izvuku iz dileme klimatskih promena. Takođe 81,8 odsto ispitanika pozvalo je zemlje da ubrzaju razvoj zelene i niskougljenične transformacije, smanje emisije ugljenika i zalažu se za postizanje globalnih klimatskih ciljeva.

Okvirna konvencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama navodi da najveće istorijske i trenutne globalne emisije gasova staklene bašte potiču iz razvijenih zemalja i uspostavlja princip "zajedničke, ali diferencirane odgovornosti" između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju.

U anketi, čak 88,5 odsto ispitanika složilo se da razvijene zemlje treba da snose veću istorijsku odgovornost za krizu klimatskih promena koje je prouzrokovao čovek,  80,1 odsto ispitanika je razočarano što su razvijene zemlje odložile ili usporile svoju klimatsku pomoć zemljama u razvoju.

Takođe 89,9 odsto ispitanika pozvalo je razvijene zemlje da ozbiljno shvate svoje smanjenje emisija i efikasno obezbede sredstva za prilagođavanje klimi i nadoknadu za gubitak i štetu zemljama u razvoju. Još 82,9 odsto ispitanika očekivalo je da će velike zemlje pokazati hrabrost i odgovornost u rešavanju klimatskih promena.

Kina aktivno učestvuje u globalnom upravljanju klimom. Kina sada ima skoro polovinu svetskih instaliranih fotonaponskih kapaciteta. Više od polovine svetskih novih energetskih vozila je u Kini, a Kina doprinosi jednoj četvrtini povećane površine pošumljavanja u svetu.

U anketi, 91,4 odsto ispitanika ceni doprinos Kine u promovisanju globalnog upravljanja klimom. Kao što CGTN netizen kaže: "Napori kineske vlade da poboljša klimatske promene su veliki", prenosi CMG.

Anketa je objavljena na CGTN-ovoj platformi na engleskom, španskom, francuskom, arapskom i ruskom jeziku, a 10.512 korisnika interneta je glasalo i izrazilo svoje mišljenje u prvih 24 sata.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Kosarka

Zelena Srbija

Hronika

Scena