Web Analytics
Vučić: Srbija će povećati nivo zelene energije i nastaviti borbu protiv upotrebe fosilnih goriva - BetaRS

Vučić: Srbija će povećati nivo zelene energije i nastaviti borbu protiv upotrebe fosilnih goriva

Zelena Srbija | 01.12.2023 | access_time 12:30
Vučić: Srbija će povećati nivo zelene energije i nastaviti borbu protiv upotrebe fosilnih goriva
Predsednik države Aleksandar Vučić izjavio je danas u Dubaiju, uoči učešća na samitu o klimi COP28, da Srbija mora da upetostruči nivo zelene energije, da se bori protiv upotrebe fosilnih goriva i da u budućnositi mora da uloži puno novca u alternativne izvore energije.

Vučić je medijima rekao da je značajno što su Ujedinjeni Arapski Emirati doneli odluku da izdvoje 30 milijardi u fond kojim treba da se finansira pomoć zemljama koje ne mogu da se izbore sa gubicima i štetom izazvanim klimatskim promenama.

"Da bi se rešavali svi problemi potreban je red u međunarodnim odnosima kakav je uspostavljen posle Drugog setskog rata a onda je došlo do mnogih promena koje nisu išle u korist sveta već je došlo do urušavanja normativnog poretka", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da će se na samitu kratko obratiti i reći nešto o nevelikoj ulozi Srbije u zagađenju i emisiji ugljen-dioksida, ali da će "svakako morati mnogo toga da menja".

Na skupu u Dubajiu okuplja se preko 170 učesnika, što do sada nijedan COP28 samit nije imao.

Juče, prvog dana samita, sve države sveta su finalizirale stvaranje fonda za pomoć zemljama koje ne mogu da se izbore sa gubicima i štetom izazvanom klimatskim promenama. Neke zemlje su odmah počele da ulažu novac iako je to zasad malo u poređenju sa ukupnim očekivanim potrebama.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori