Web Analytics
Gutereš pozvao na hitni prestanak sagorevanja fosilnih goriva - BetaRS

Gutereš pozvao na hitni prestanak sagorevanja fosilnih goriva

Tranzicija | Izvor: Beta | 01.12.2023 | access_time 15:20
Gutereš pozvao na hitni prestanak sagorevanja fosilnih goriva
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas na samitu o klimatskim promenama COP28 u Dubaiju da je potpuni prestanak sagorevanja svih fosilnih goriva jedini način da se zaustavi globalno zagrevanje.

Gutereš je istakao da se "planeta koja gori" ne može spasiti "vatrogasnim crevom fosilnih goriva" i da se mora ubrzati pravedna tranzicija na obnovljive izvore energije.

"Nauka je jasna: ograničenje (zagrevanja) na 1,5 stepen moguće je samo ako na kraju prestanemo da sagorevamo sva fosilna goriva. Ne smanjiti. Ne poništiti. Postepeno ukinuti – s jasnim vremenskim okvirom usklađenim sa ciljem od 1,5 stepena", rekao je Gutereš.

Svet je nejednak i podeljen, rekao je Gutereš, istakavši da "globalno grejanje uništava budžete, diže cene hrane, menja tržišta energije i podstiče krizu troškova života".

Ali klimatska akcija, dodao je, može to da preokrene.

"Obnovljiva energija je poklon koji ne prestaje da daje. Dobra je za našu planetu, naše zdravlje i naše privrede. Čisti naš vazduh. Podmiruje sve veću svetsku potražnju za energijom. Povezuje milione ljudi na pristupačnu električnu energiju. Donosi stabilnost i bezbednost tržišta. I štedi novac – obnovljiva energija nikad nije bila jeftinija", rekao je Gutereš.

On je rekao da "vitalni znaci Zemlje otkazuju", ukazujući na rekordne emisije, suše, požare i najtopliju godinu ikada zabeleženu.

Ocenivši da je svet miljama daleko od ciljeva Pariskog sporazuma, Gutereš je pozvao svetske lidere da spreče "krah" planete i istakao da je potrebno vođstvo, saradnja i politička volja za akciju.

Gutereš je pozvao fosilne kompanije da predvode tranziciju koristeći resurse koji su im na raspolaganju, a vlade da pomognu tu promenu tako što će da ukinu subvencije za fosilna goriva, uvedu porez na ugljenik i ekstra porez na profit.

"Sudbina čovečanstva visi o koncu. Učiniite ovaj COP novom nadom u budućnost čovečanstva", kazao je Gutereš.



Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije