Web Analytics
COP28: Više od 110 zemalja podržava da se utrostruči upotreba obnovljive energije do 2030. - BetaRS

COP28: Više od 110 zemalja podržava da se utrostruči upotreba obnovljive energije do 2030.

Izvori | Izvor: Beta-AFP | 01.12.2023 | access_time 19:45
COP28: Više od 110 zemalja podržava da se utrostruči upotreba obnovljive energije do 2030.

Više od 110 zemalja hoće da vide da se na UN konferenciji o klimi COP28 usvoji cilj o postizanju trostruko veće upotrebe obnovljive energije i dupliranju energetske efikasnosti do 2030. godine, rekla je danas u Dubaiju predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Evropska unija je poziv u tom smislu uputila proletos, a podržali su ga Ujedinjeni Arapski Emirati, predsedavajući COP28, a zatim i zemlje G7 i G20 (koje predstavljaju 80 odsto svetskih emisija gasova sa efektom staklene bašte).

"Danas se naš poziv pretvorio u snažan pokret. Više od 110 zemalja su se već pridružile", rekla je fon Der Lajen.

"Pozivam vas sve da uključite te ciljeve u finalnu deklaraciju COP28-a, a takođe ćemo poslati snažnu poruku investitorima i potrošačima", dodala je ona.

Taj cilj je predmet pregovora koji ide paralelno i tesno je vezan sa mnogo težim razgovorima o smanjenju, odnosno prekidu upotrebe fosilnih goriva.

Kao ilustracija te tenzije pokazuje to da se G20 u septembru obavezao da će "podsticati napore da se dostigne taj cilj", a u svojoj finalnoj deklaraciji nije pomenuto ništa o budućnosti fosilnih goriva.

Utrostručenje upotbrebe obnovljive energije (vetra, sunca, velekode, biomase" prva je tačka scenarija za dostizanje ugljeničke neutralnosi.

Ako svet želi da ostane na zagrevanju ispod 1,5 stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijsku eru, "najvažnija je poluga za postizanje toga" da se zamene ugalj, gas i nafta, saopštila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Već je ostvaren napredak. Od 2015. do 2022. godine instalacije obnovljive energije rasle su u proseku 11 odsto svake godine. I sa porastom cena nafte i gasa i enegetske nesigurnosti vezane za rat u Ukrajini IEA očekuje da će u 2023. biti najveći porast od oko 30 odsto.

Sve zemlje ne treba da ulože iste napore, navela je grupa Ember u analizi u kojoj se ocenjuje da je taj cilj "ostvarljiv".

Neke zemlje su već na putu da udvostruče upotrebu obnovljive energije, a druge koje imaju velike emisije gasova sa efektom staklene bašte (Australija, Japan, Južna Koreja, Ujedinjeni Arapski Emirati) imaju prostora za napredovanje, navela je ta grupa.

Teme