Web Analytics
Vučić: Srbija mora da upetostruči obnovljive izvore energije u najkraćem mogućem roku - BetaRS

Vučić: Srbija mora da upetostruči obnovljive izvore energije u najkraćem mogućem roku

Izvori | Izvor: Beta | 01.12.2023 | access_time 21:00
Vučić: Srbija mora da upetostruči obnovljive izvore energije u najkraćem mogućem roku
Srbija mora da upetostruči obnovljive izvore energije u najkraćem mogućem roku, izjavio je večeras u Dubaiju predsednik Aleksandar Vučić.

Posle učešća na međunarodnoj konferenciji o klimi COP28, Vučić je za RTS rekao da Srbija mora da poveća korišćenje obnovljivih izvora energije kao što su vetar i sunce, "iako oni nisu jednako sigurni izvori energije kao neki drugi".

Vučić je kazao da su klimatske promene veliki problem za čovečanstvo i ekonomije zemalja i naveo da je u današnjem obraćanju na konferenciji COP28 pokušao da ukaže da neće biti lako postići jedinstvo u borbi protiv tog fenomena.

"Ja sam pokušao da u kratkom izlaganju, jer svi imamo ograničeno vreme, da ukažem i na neke druge probleme. Kako očekujete da sprovedemo sve ono što je dogovarano u Parizu, Glazgovu i na drugim mestima (o borbi protiv klimatskih promena) ako je u međuvremenu tri puta više novca potrošeno na oružje i municiju nego što je uloženo u borbu protiv klimatskih promena", kazao je Vučić.

Naveo je da nije optimista po pitanju borbe protiv klimatskih promena jer "nema saglasnosti o tome na kojim principima se svet zasniva".

"Ako velike sile, i to sve, ne poštuju principe Povelje UN, teško da možete da imate mnogo optimizma. Lepo je što je šeik Muhamed (Bin Zajed Al Nahjan) izdvojio 30 milijardi evra za borbu protiv klimatskih promena, ali nisam preterani optimista da ćemo uspeti jer vidim koliko su antagonizovani interesi svetskih sila", rekao je Vučić.

Dodao je da se i danas, na skupu posvećenom klimi, najviše govorilo o Izraelu i Palestini, o Ukrajini i Rusiji, o Kini i Tajvanu, navodeći da ta pitanja "na dnevnom nivou mnogo više muče ljude od klimatskih promena".

Vučić je danas u Dubaiju razgovarao i sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom bin Zajedom Al Nahjanom, za koga je rekao "veliki prijatelj" Srbije.

"Pre mene se sastao sa (predsednicima Francuske i Turske) Makronom i Erdoganom, a posle mene sa (nemačkim kancelarom) Šolcom. Jasno je da smo u društvu onih koji su mnogo važnijih u svetu od nas, ali to pokazuje njegov iskreno prijateljski odnos prema našoj zemlji", kazao je Vučić.

Povodom predstojećeg dolaska italijanske premijerke Đorđe Meloni u Beograd, Vučić je rekao da očekuje "srdačan i dobar razgovor".

"Hvala Đorđi Meloni što dolazi u Srbiju, i to pravo odavde. To je dobra vest za ljude u našoj zemlji. To pokazuje da Srbija ima poštovanje u svim delovima sveta. Razgovaraćemo o dijalogu sa Prištinom, bilateralnoj saradnji, ekonomskim odnosima. Italija nam je jedan od najznačajnijih partnera", naveo je Vučić.

Teme