Web Analytics
Kijev: Nuklearna centrala Zaporožje noćas bila na ivici nuklearne nesreće - BetaRS

Kijev: Nuklearna centrala Zaporožje noćas bila na ivici nuklearne nesreće

Svet | 02.12.2023 | access_time 14:20
Kijev: Nuklearna centrala Zaporožje noćas bila na ivici nuklearne nesreće
foto: John Bazemore/AP
Nuklearna centrala Zaporožje koja je pod ruskom okupacijom je noćas nakratko bila "na ivici nuklearne nesreće" zbog privremenog prekida snabdevanja strujom, saopštio je ukrajinski operator Energoatom.

"Prošle noći došlo je do potpunog kvara u centrali Zaporožje", napisao je na Telegramu Energoatom i dodao da je jutros oko 07:00 sati ponovo uspostavljeno snabdevanje strujom postrojenja te isključene centrale što je nužno da se ne bi pregrejalo njeno nuklearno jezgro.

Dve električne linije koje napajaju centralu bile su prekinute, a jedna od njih tokom napada iz vazduha, naveo je ukrajinski operater.

Energoatom navodi da je takav prekid struje opasan i da je bez struje bila "na ivici nuklearne nesreće i zračenja" u okolinu. 

"Ruske okupacione snage ne brinu o bezbednosti nuklearne centrale Zaporožje", izjavio je predsednik Energoatoma Petro Kotin i naveo da Rusi "stvaraju opasne situacije i ceo svet ucenjuju nuklearnom katastrofom i zračenjem".

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je potvrdila da je centrala bila privremeno bez struje tokom noći i da je to bio osmi takav prekid od početka napada Rusije na Ukrajinu 2022.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika