Web Analytics
Bugarska ministarka nije htela za isti sto s Lavrovom - BetaRS

Bugarska ministarka nije htela za isti sto s Lavrovom

Region | Izvor: Beta | 02.12.2023 | access_time 14:45
Bugarska ministarka nije htela za isti sto s Lavrovom
Ministarka spoljnih poslova Bugarske Marija Gabrijel je izjavila da je ovonedeljni Ministarski savet OEBS-a u Skoplju napustila pre dolaska šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova jer "ne može da bude za istim stolom s ljudima koji imaju antibugarske i antievropske nastupe".

"Bila sam u Skoplju da izrazim poštovanje predsedavajućem OEBS-a (Severnoj Makedoniji). Pored toga, bila je i večera evropskih lidera na kojoj je svako od nas morao da kaže da smo tu jer ne želimo da potpišemo smrt OEBS-a. Posle te večere, mislim da moje prisustvo tamo nije trebalo da bude fizičko, pa sam otišla. Ne želim da prisustvujem s predstavnicima zemalja koje su nas proglasile neprijateljima", rekla je Gabrijel, prenela je agencija MIA.

Bugarska, iako je ranije saopštila da daje dozvolu za prelet aviona ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrov, na putu za Skoplje, ipak nije dozvolila da on prođe kroz njen vazdušni prostor jer je s njim bila i portparolka ruskog Ministratva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zbog toga je Lavrovu Skoplje dputovao preko Turske i Grčke, a let je trajao pet sati. Moskva je odluku Sofije nazvala "opasnom glupošću nekog šaljivdžije u bugarskim strukturama moći".

Lavrov je u petak šefove diplomatija SAD i EU, Entonija Blinkena i Žozepa Borela, nazvao "kukavicama" jer su izbegli da se sretnu s njim u Skoplju.

Napomenuo je da su Blinken i Borelj bili na neformalnoj večeri u sredu pred početak skupa, ali ne i na  zvaničnom zasedanju Ministarskog saveta u četvrtak i petak.

"Bio sam na otvaranju sa svim mojim kolgama, ali na večeri (dan ranije) nismo bili. Ujutro nije bilo ukrajinskog ministra, niti predstavnika baltičkih država. Sekretar Blinken i Borel su otišli. Zašto su to uradili? Možda su hteli da naglase svoju nameru da izoluju Rusiju, ali mislim da su samo kukavice", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u organizaciji ruske delegacije.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je, pred početak konferencije, ocenio da dolazak Lavrova u Skoplje "apsolutno nije nikakva diplomatska pobeda Rusije", nego je to "diplomatska pobeda OEBS-a s obzirom na to da je bila dovedena u pitanje budućnost te međunarodne organizacije".

Kada je bio potvrđen dolazak Lavrova, ministri spoljnih poslova Ukrajine, Poljske i baltičkih zemalja - Estonije, Letonije i Litvanije, odlučili su da bojkotuju forum OEBS-a.

Na 30. ministarkom savetu OEBS-a u Sportskom centru "Boris Trajkovski" bilo je oko 1.000 delegata iz 76 delegacija iz 57 zemalja članica i zemalja partnera.

Malta je izabrana  za predsedavajućeg u 2024. godini, pošto je prethodnih meseci Rusija tri puta blokirala izbor Estonije koja je jedina bila podnela kandidaturu za predsedavanje OEBS-om 2024.

"Sve članice su se složile oko izbora Malte za sledećeg predsedavajućeg i produženja mandata generalnog sekretara i šefova tri institucije u okviru Organizacije. OEBS je bezbedan. Sačuvali smo organizaciju i njenu funkcionalnost za građane", rekao je predsedavjući OEBS-a, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani.

Na novinarsko pitanje da li je bilo "cenjkanja" s Rusijom u postizanju dogovora na ministarskom sastanku, on je rekao da je kompromis "u srži" te organizacije i izrazio zadovoljstvo što su u ovako teškoj godini odluke donete jednoglasno, ističući da nije bilo "cenjkanja" s vrednostima OEBS-a.

"Bili smo glasni u osudi ruske vojne agresije, ali smo i OEBS pretvorili u platformu za pravnu odgovornost Rusije. Nije bilo trgovine principima Organizacije", rekao je Osmani.

Teme