Web Analytics
Za obećanja naftnih kompanja na Konferenciji UN o klimi aktivisti kažu: dimna zavesa - BetaRS

Za obećanja naftnih kompanja na Konferenciji UN o klimi aktivisti kažu: dimna zavesa

Životna sredina | Izvor: Beta-AP | 02.12.2023 | access_time 15:10
Za obećanja naftnih kompanja na Konferenciji UN o klimi aktivisti kažu: dimna zavesa
Pedeset naftnih kompanija koje daju gotovo polovinu svetske proizvodnje obećalo je da će do 2030. godine dostići gotovo nula emisija metana i prekinuti rutinsko povećanje svoje proizvodnje, objavio je danas predsedavajući ovogodišnje Međunarodne konferencije o klimi (COP28), dok su ekološke grupe to nazvale "dimnom zavesom".

Sultan UAE al Džabar, predsedavajući COP28 i šef Nacionalne naftne kompanije Abu Dabija je reka da je presudno da se kompanije naftne industrije uključe da bi se gotovo prepolovile emisije gasova sa "efektom staklene bašte" u narednih sedam godina s ciljem da se ograniči prosečno zagrevanje atmsfere na 1,5 stepena Celzijusa u poređenju sa preindustrijskom erom.

Današnje obećanje uključuje vodeće naftne kompanije kao što su Saudi Aramko, brazilski Petrogras i Sonangol iz Angole kao i multinacionalne kompanije Šel (Shell), Totalenerži (Total Energie) i BP.

"Svet ne funkcioniše bez energije. Ipak svet će se slomiti ako ne dovedemo u red energiju koju koristimo danas, ako ne ublažimo emisije i brzo pređemo na alternative sa nula uglenika", rekao je al Džaber.

Metan može da se oslobađa u nekoliko faza operacija neke kompanije za naftu i gas - od "frakinga" (hidrauličkog drobljena kamena) kada se dovija prirodni gas, prilikom transporta ili skladištenja. U kraćem periodu on je 80 puta moćniji od ugljedioksida, gasa koji većinom izaziva klimatske promene.

Mesecima se pred početak konferencije COP28 govorilo da bi jedan od najvećih rezultata skupa mogao biti dogovor o ograničvanaju ispuštanja metana u atmsferu. Ne samo da curenje metana, kao i njegovo preterano gorenje, i ispuštanje tog gasa doprinosi klimatskim promenama, nego ti problemi mogu u velikoj meri da budu rešeni već sadašnjim tehnologijama i promenama operacija.

Kompanije za naftu i gas mogle su da preduzmu takve mere pre više godina, ali većina to nije uradila i usmerila se na širenje proizvodnje nego na nusproizvod te proizvodnje.

S tog stanovišta sporazum o metanu bi potencijalno mogao da predstavlja značajan doprinos borbi protiv klimatskih promena kojoj industrija nafte i gasa dosad nije mnogo doprinela, navodi AP.

Ali ekološke grupe odmah su kritikovale ovu meru.

"To obećanje je dimna zavesa da se sakrije realnost da je potrebno da postepeno prestanemo da koristimo naftu, gas i ugalj", navodi se u pismu koje je potpisalo više od 300 organizacija civilnog društva.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina