Web Analytics
Kina je spremna da radi sa svima na stvaranju čistog i lepog sveta - BetaRS

Kina je spremna da radi sa svima na stvaranju čistog i lepog sveta

Svet | 02.12.2023 | access_time 15:40
Kina je spremna da radi sa svima na stvaranju čistog i lepog sveta
Foto: CMG
Kineski potpredsednik Ding Sjuesijang izneo je na Međunarodnoj konferenciji o klimi u Dubaiju (COP28) predlog u tri tačke za globalno upravljanje klimom i istakao da je Peking spreman da sa "svim stranama radi na na izgradnji čistog i lepog sveta".

Ding je kao prvu tačku naveo praktikovanje multilateralizma, pridržavanje ciljeva i principa postavljenih u Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama i Pariskom sporazumu i unapređenje solidarnosti, prenosi kineska medijska grupa (CMG).

Druga tačka je ubrzanje "zelene transformacije", povećanje udela obnovljive energije, promovisanje čiste upotrebe tradicionalnih energenata i ubrzavanje formiranje "zelenih" i niskougljeničnih proizvodnih metoda i načina života.

Treću tačku čini jačanje sprovođenja akcija i poštovanje postojećih obaveza, konkretno: veća finansijska i tehnološka podrška razvijenih država zemljama u razvoju.

Ding je podsetio da je kineski predsednik Si Đinping pre osam godina sa "najvećom političkom odlučnošću i mudrošću" radio sa liderima drugih državana postizanju Pariskog sporazuma i krenuo na "novo putovanje globalne saradnje u rešavanju klimatskih promena".

On dodaje da je Kina promovisala međunarodnu saradnju u oblasti "zelenog razvoja", "energetske revolucije" i klimatskih promena i podržala jačanje kapaciteta zemalja u razvoju da se nose s klimatskim promenama.

"Čovečanstvo deli zajedničku sudbinu u suočavanju sa izazovima klimatskih promena i sve strane treba da jačaju svoju odlučnost i kapacitet da se zajedno nose s njima", prenosi CMG reči Dinga.

Tokom sastanka sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom Ding je izjavio da je značajno što je tokom COP28 prvi put do sada izvršen globalni pregled sprovođenja Pariskog sporazuma.

Kina je voljna da sarađuje s međunarodnom zajednicom, uključujući UN, da bi odlučno zaštitila osnovne principe, ciljeve i institucionalni okvir uspostavljen sistemom Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama i promovisala uspostavljanje pravičnog, razumnog i kooperativnog globalnog sistema i globalnog sistema upravljanja klimom u kojem svi dobijaju, rekao je on.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika