Web Analytics
Podneta krivična prijava zbog zloupotreba u vezi sa radom kol centra SNS - BetaRS

Podneta krivična prijava zbog zloupotreba u vezi sa radom kol centra SNS

Politika | 04.12.2023 | access_time 14:55
Podneta krivična prijava zbog zloupotreba u vezi sa radom kol centra SNS
Foto: Beta/Milan Ilic

Lista Srbija protiv nasilja podnela je danas krivičnu prijavu protiv više lica zbog sumnje na zloupotrebe koje su nastale u vezi sa radom kol centra Srpske napredne stranke (SNS), a na osnovu teksta Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavljenog prošle nedelje.

Kandidatkinja liste Srbija protiv nasilja Jelena Jerinić rekla je novinarima u stranačkim prostorijama u Beogradu da nije sporno to što SNS ima kol centar, ali da postoji niz nepravilnosti u radu tog centra.

"Zabranjeno je neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka. Zabranjeno je neuplaćivanje poreza i doprinosa. Zabranjeno je kupovati glasove", precizirala je Jerinić.

Ona je dodala da je krivična prijava podneta protiv vlasnica agencije za hostese Jelene Marković i Milene Marković, zakonskog zastupnika SNS Miloša Vučevića i zakonskih zastupnika nevladine organizacije Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB) Stefana Milišića i Ognjena Kočevića.

Jerinić je dodala da je tom krivičnom prijavom obuhvaćeno i više nepoznatih lica iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ona je ocenila da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "vrši pritisak na tužilaštvo kada kaže da rad kol centra nije zabranjen".

Istraživački portal CINS objavio je tekst o kol centru SNS, u kojem su izneli sumnje da se u njihovim bazama nalaze lični podaci velikog broja građana, poput JMBG, adrese i biračkog mesta građana, uz koji su objavili i fotografiju te baze i koje podatke ona ima.

U tom tekstu navedeno je da su dnevnice za rad u kol centru isplaćivane u kešu, na ruke, u prostorijama CEROB, te objavili snimak na kojem se vidi da je utrostručena dnevnica na dan izbora uslovljena dokazom o glasanju za SNS.

Teme