Web Analytics
U Kragujevcu i Topoli uručeno 268 ugovora o energetskoj sanaciji domaćinstava - BetaRS

U Kragujevcu i Topoli uručeno 268 ugovora o energetskoj sanaciji domaćinstava

Tranzicija | Izvor: Beta | 04.12.2023 | access_time 15:55
U Kragujevcu i Topoli uručeno 268 ugovora o energetskoj sanaciji domaćinstava
Ministarka rudarstva i energetika Srbije Dubravka Đedović Handanović uručila je danas u Kragujevcu i Topoli 268 ugovora gradjanima koji su dobili subvencije za energetsku sanaciju domaćinstava.

U Kragujevcu je ova mera odobrena za 200 domaćinstava, a u Topoli za 68.

"U prvom pozivu u Kragujevcu dodelili smo 200 ugovora, a ja očekujem da još toliko ugovora potpišemo do kraja ove ili početkom naredne godine", rekla je novinarima Đedović Handanović i podsetila da je u protekle tri godine u Kragujevcu ovim merama bilo obuhvaćemo 400 domaćinstava.

Ona je naglasila da se merama energetske efikasnosti postiže ušteda energije u domaćinstvima od 30 do 40 odsto, a samim tim i ušteda na računima za grejanje.

"Želimo da imamo čistiji vazduh, već komfor, manju potrošnju energije i da, pre svega, svi učestvujemo u energetskoj tranziciji, jer smo svi deo ovog procesa koji nam je jako važan i za energetsku stabilnost i sigurnost Srbije i svaki gradjanin može da da doprinos", kazala je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, ove godine je za mere energetske sanacije domaćinstava u Srbiji obezbedjeno dva i po puta više sredstava, pa se očekuje i za toliko veći obuhvat korisnika.

"U protekle tri godine je utrošeno oko 2,7 milijardi dinara za sanaciju 20.000 domaćinstava u Srbiji. Ove godine smo pokrenuli program od 50 miliona evra, odnosno dva i po puta više i očekujem da ćemo obuhvatiti 50.000 domaćinstava", kazala je ministarka.

Ona je podsetila da subvencije za gradjane iznose od 50 do 65 odsto vrednosti ulaganja, a mere se odnose na izolaciju objekta, zamenu krovova, fasade, kotlove i ugradnju solarnih panela.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije