Web Analytics
Francuska ministarka sporta zatražila odlučan odgovor na nasilje u fudbalu - BetaRS

Francuska ministarka sporta zatražila odlučan odgovor na nasilje u fudbalu

Fudbal | Izvor: Beta-AP | 04.12.2023 | access_time 17:30
Francuska ministarka sporta zatražila odlučan odgovor na nasilje u fudbalu
Francuska ministarka sporta Ameli Udea-Kastera pozvala je danas na globalan i izuzetno odlučan odgovor na nasilje u fudbalu, posle smrti navijača Nanta prethodnog vikenda.

Govoreći za francuski radio Inter, ministarka je rekla da bi sprečavanje navijača da putuju na gostovanja moglo biti deo rešenja kada utakmice predstavljaju rizik od nasilja.

"Za sada moramo da se koncentrišemo na putovanja navijača. Od suštinskog je značaja da se vratimo na manje nasilnu situaciju... potreban nam je globalan i izuzetno odličan odgovor", navela je ona.

Navijač Nanta ubijen je u subotu uveče u neredima uoči utakmice protiv Nice. Tužilaštvo je pokrenulo istragu o ubistvu iz nehata.

Poslednjih sezona u francuskom fudbalu je porast nasilja među navijačima.

Gostujućim navijačima je zbog utakmica visokog rizika zabranjeno da prisustvuju utakmicama između velikih rivala, među kojima su Pari Sen Žermen i Olimpik Marsej.

Potpuna zabrana bi mogla vlastima da efikasnije kontrolišu navijače, ali bi takvu odluku najverovatnije osporile navijačke grupe uz tvrdnju da bi to njihovo prekršilo osnovno pravo da se slobodno kreću.

"Jednostavno nije moguće da su policijske snage toliko preoptrećene, da se uništava privatna imovina, da se kamenuju autobusi i povređuju ljudi. I sada, smrt. Dosta je", navela je Udea-Kastera.

Teme