Web Analytics
Al Gor kritikovao Sultana al Džabera jer 'lažira podatke' na COP28 u UAE - BetaRS

Al Gor kritikovao Sultana al Džabera jer 'lažira podatke' na COP28 u UAE

Klimatske promene | Izvor: Beta-AP | 04.12.2023 | access_time 18:55
Al Gor kritikovao Sultana al Džabera jer 'lažira podatke' na COP28 u UAE
Bivši potpredsednik SAD Al Gor, aktivista u borbi protiv klmatskih promena, rekao je da ne treba verovati podacima industrije fosilnih goriva o tome koliko kaže da zagađuje atmosferu i dodao da čovek koji vodi klimatske pregovore Ujedinjenih nacija vodi i "jednu od najprljavijih naftnih kompanija" na svetu.

"Mnogo su bolji u hvatanju političara u svoju mrežu nego u hvatanju i zadržavanju (sopstvenih) emisija (gasova staklene bašte)", rekao je Gor u intervjuu za Asošijeted pres u kojem je žestoko kritikovao predsednika klimatskih pregovora COP28 u Dubaiju Sultana al-Džabera koji je ministar Ujedinjenih Arapskih Emirata i predsednik tamošnje naftne kompanije.

Prema rečima Gora, dobitnika Nobelove nagrade, Al-Džaberova kompanija sa sedištem u Abu Dabiju "jedna je od najvećih i jedna od najprljavijih, po mnogim merilima, naftnih kompanija na svetu".

Kako ocenjuje AP, Gor može biti kredibilan kad ovakve tvrdnje iznosi, jer upravo je objavio gomilu novih podataka o emisijama gasova staklene bašte koje prikuplja organizacija Klajmat trejs (Climate TRACE), čije je osnivanje on pomogao.

Ona prati ugljenična zagađenja u svakoj zemlji i svakom gradu na planeti i njena baza sadrži oko 352 miliona podataka.

Na osnovu novih podataka, objavljenih juče, Gor je ocenio da je "iznenađenje broj jedan do koje mere se razlikuju ti podaci od podataka koje iznosi industrija nafte i gasa."

"I vidio to ovde u Ujedinjenim Arapskim Emirate. Znate, fini su to neki ljudi. Ali brojke koje iznose jednostavno nisu tačne. Pa mi možemo da dokažemo da nisu tačne".

Tokom jednosatne prezentacije na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju, Gor je izneo lavinu podataka i rekao: "Nacionalna naftna kompanija Abu Dabi (koju vodi Al-Džaber) i dalje tvrdi da ne ispušta (u atmosferu) nimalo metana niti bilo čega drugog dok transportuje naftu i gasa. Ali zapravo ispušta. Možemo ih videti iz svemira."

"Kako možemo videti ispuštanja iz svemira, ako tih ispuštanja navodno nema? Pa, to su izveštaji o emisijama koje oni sami kreiraju", dodao je Gor a potom pokazao sopstvene podatke: "Ovo su stvarne emisije. A ovo ovde su emisije iz prošle godine."

Tokom intervjua, Gor je više puta napao činjenicu da su Ujedinjeni Arapski Emirati, domaćin konferencije u Dubaiju, izabrali Al-Džabera za njenog predsdavajućeg - a pravilo je da vlada zemlje-domaćina bira predsedavajućeg.

"Fin je on momak. I pametan momak. Poznajem ga godinama. Ali on je u direktnom konfliktu interesa. I nije sad ovo neko cepidljačenje. Ovo zalazi u srž pitanja hoće li svet ili neće imati sposobnost da donosi inteligentne odluke u pogledu budućnosti čovečanstva", rekao je Gor.

Zatim je kazao: "Njegov je glavni posao da vodi naftnu kompaniju. I da vam kažem iskreno, kad bacim pogled na masovni plan poslovne ekspanzije u smislu povećanja proizvodnje nafte za 50 odsto, i povećanja proizvodnje gasa" pošto se konferencija završi, "postavlja se pitanje: 'Smatra li nas (on) budalama?'"

Al-Džaber je danas u Dubaiju kritikovao novinare jer su izveštavali o njegovim izjavama da ne postoji naučni dokazi koji pokazuju da će postepeno ukidanje fosilnih goriva sprečiti globalno zagrevanje.

Na početku samita Al-Džaber se pročuo sa objavom da se 50 naftnih kompanija obavezalo da će "hvatati" curenja i sprečavati emisije metana tokom proizvodnje gasa i cevovoda.

Gor je međutim ukazao da je problem u tome što je to dobrovoljno, a kada se od industrije uopšte traži da prijavi sopstvene emisije, ona ih ublaži za oko trećinu, a većina najgorih emitera metana nije obuhvaćena dogovor.

"Želim da vas podsetim da je pre dve godine postojalo obećanje na globalnom nivou da će se emisije metana smanjiti za 30 odsto do 2030. godine. I, šta se dogodilo pošto je obećanje dato? Emisije metana su povećane za skoro dva odsto", rekao je Gor u svom javnom izlaganju.

On je optužio naftnu industriju da maže oči javnosti kako ona ne bi videla stvarne iznose emisija nafte i gasa.

"Tad pomislim, ma dajte, već smo išli ovim putem, i prekasno je da nas i dalje smatraju budalama”, rekao je Gor i pozvao da se borba sa klimatskim promenama nastavi.

Prema njegovim rečima, "klimatska kriza je kriza fosilnih goriva" i ona se može rešiti, može se zaustaviti porast temperatura, može se započeti "proces ozdravljenja postepenim ukidanjem nafte i gasa“.

"Ja znam da oni (industrija fosilnih goriva) to ne žele to da urade. I znam da je to zaista teško. Mislim, gledajte, 80 odsto energije koju koristimo u našoj globalnoj ekonomiji i dalje je iz fosilnih goriva.”

Bivši potpredsednik izrazio nadu da greši u vezi sa Al-Džaberom i da on možda može da pruži više od drugih na funkciji na kojoj se nalazi. Ali, dodao je da se ne kladi na to.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene