Web Analytics
Saudijska Arabija na COP28 apsolutno protiv napuštanja nafte, gasa i uglja - BetaRS

Saudijska Arabija na COP28 apsolutno protiv napuštanja nafte, gasa i uglja

Klimatske promene | Izvor: Beta-AFP | 04.12.2023 | access_time 22:25
Saudijska Arabija na COP28 apsolutno protiv napuštanja nafte, gasa i uglja
 Ministar energetike Saudijske Arabije rekao je u danas objavljenom intervjuu da se "apsolutno" protivi sporazumu o napuštanju fosilnih goriva na svetskom Samitu UN o klimi COP28, čime je dao ton teškim pregovorima koji se vode u Dubaiju.

"Napuštanje" ili "smanjenje" korišćenja nafte, gasa i uglja u središtu je žestokih diskusija na COP28, a te dve opcije se javljuju u prvom nacrtu budućeg završnog teksta te konferencije koja traje od 30. novembra do 12 decembra.

Međutim, princ Abdulaziz bin Salman je u intervjuu za Blumberg izjavio da se Saudijska Arabija koja je najveći svetski izvoznik nafte, "apsolutno ne slaže" sa onim što piše u nacrtu.

"Uveravam vas da niko - govorim o vladama, ne veruje u to", rekao je Bin Salman.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je prošle nedelje rekao da je "granica od 1,5 stepeni (povećanje prosečne globalne temperature u odnosu na predindustrijsko doba) održiva samo ako prestanemo da sagorevamo sva fosilna goriva".

Ali Bin Salman je rekao: "Želeo bih da izazovem sve koji... javno govore da to moramo (da napustimo fosilna goriva), evo daću vam njihovo ime i broj, pozvati ih i pitati ih kako to nameravaju da urade. Ako misle da je ovo pitanje višeg morala, to je fantastično. Neka to urade sami. A videćemo šta mogu da urade".

Kina i Rusija se takođe protive bilo kakvom spominjanju fosilnih goriva u završnom dokumentu konferencije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene