Web Analytics
Putin planira da ove nedelje poseti UAE i Saudijsku Arabiju, kažu ruski mediji - BetaRS

Putin planira da ove nedelje poseti UAE i Saudijsku Arabiju, kažu ruski mediji

Svet | Izvor: Beta-AP | 04.12.2023 | access_time 23:40
Putin planira da ove nedelje poseti UAE i Saudijsku Arabiju, kažu ruski mediji
Predsednik Rusije Vladimir Putin planira da ove nedelje poseti Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, javili su ruski mediji u ponedeljak.

Putin će se tokom radne posete sastati sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, javile su ruske državne novinske agencije Tass i Ria Novosti, pozivajući se na kanal Shot Telegram i ruski novinski sajt Life.

Putin će posetiti Saudijsku Arabiju gde će "prvenstveno pregovarati s prestolonaslednikom", a prethodno će posetiti UAE, rekao je njegov pomoćnik Jurij Ušakov, prenosi kanal Šot Telegram.

UAE su domaćin Konferencije UN o klimatskim promenama, ali nije jasno da li će Putin prisustvovati tom skupu.

"Nadam se da će to biti veoma korisni pregovori koje smatramo izuzetno važnim", rekao je Ušakov, prenosi Life News. Čini se da nijedna ruska državna novinska agencija nije mogla nezavisno da potvrdi te izveštaje.

Rusija želi da unapredi svoju ulogu moćnog posrednika u sukobu na Bliskom istoku i ospori zapadna tumačenja rata u Ukrajini.

Putinu preti hapšenje ako napusti Rusiju jer je Međunarodni krivični sud u martu izdao nalog za njegovo hapšenje zbog ratnih zločina, optužujući ga da je lično odgovoran za otmice dece iz Ukrajine.

Pošto je izdata poternica, Putin je odlučio da ne prisustvuje nedavnom samitu BRIKS-a u Južnoj Africi jer bi ta zemlja bila obavezna da uhapsi Putina po dolasku pošto je potpisnica sporazuma Međunarodnog suda.

Pošto ni Saudijska Arabija ni UAE nisu potpisali osnivački ugovor tog suda, nijedna od njih ne bi bila prinuđena da ga uhapsi.

Poternica protiv Putina u martu bilo je prvi put da je svetski sud izdao nalog protiv lidera jedne od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN. MKS je u saopštenju naveo da je Putin optužen za ratni zločin "protivpravne deportacije" dece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju.

Teme