Web Analytics
Muzej: Nabavljena direktiva Hitlera za napad na Jugoslaviju, u ravni austrougarske objave rata Srbiji - BetaRS

Muzej: Nabavljena direktiva Hitlera za napad na Jugoslaviju, u ravni austrougarske objave rata Srbiji

Društvo | 05.12.2023 | access_time 12:55
Muzej: Nabavljena direktiva Hitlera za napad na Jugoslaviju, u ravni austrougarske objave rata Srbiji
Foto: Beta/Miloš Miškov

Dokument "Direktiva 25" - naređenje za napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku, sa svojeručnim potpisom nemačkog kancelara Adolfa Hitlera, koji je Srbija nedavno kupila na aukciji, ima u istorijskom i nacionalnom smislu težinu telegrama Austrougarske o objavi rata Kraljevini Srbiji, istaknuto je danas u Muzeju žrtava genocida.

"Posledice tog zlokobnog dokumenta je strašno bombardovanje Beograda 6. aprila 1941. godine i drugih gradova po Srbiji, ratni zločini po Srbiji Vermahta, genocid u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Dokument je dokaz o zločinu", rekao je istoričar Bojan Arbutina na konferenciji za novinare u ovom muzeju.

Govoreći o sadržaju dokumenta, on je naveo da su u njemu naredbe nemačkim generalima, zatim o ustupcima Mađarskoj, Bugarskoj i Rumuniji, kao i "kako da se ophode prema Hrvatima koji su bili remetilački faktor u Kraljevini Jugoslaviji i naginjali savezništvu sa nacističkom Nemačkom".

"Možemo u tom dokumentu pročitati i naredbu da se Beograd danonoćno bombarduje. To je dokument koji je označio početak Drugog svetskog rata na ovim prostorima", rekao je Arbutina, dodajući da je tu i naredba kako "razbiti Kraljevinu Grčku".

Direktor Muzeja genocida Dejan Ristić naveo je da taj dokument postoji u 13 originalnih primeraka, na koliko je nemačkih službi i ličnosti bio adresiran, a da je ovaj koji je Srbija kupila bio dostavljen obaveštajnoj službi - Abveru.

"Iz beležaka sa sastanaka nemačkog vrha saznajemo da je Hitler usmeno naredio da se Beograd sravni sa zemljom kao osveta Srbima za Prvi svetski rat a da se Atina ne dira, pa je ona na sreću sačuvana", rekao je Ristić.

On je objasnio i da je dokument kupljen na onlajn aukciji, u Austriji, sa još 13 interesenata i po veoma povoljnoj ceni od 42.500 američkih dolara, koja bi sigurno bila daleko veća da Srbija svoje učešće u nadmetanju nije krila.

"Vlada i Ministarstvo finansija su nam, zbog značaja dokumenta, odredili nelimitirani iznos", rekao je Ristić i kao poređenje naveo da je za aukcijsku kupovinu slike Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" plaćeno 350.000 evra.

On je naveo da se dokument nalazi u Americi, ali se ne zna kod koga, mada se može pretpostaviti da je bio u privatnom vlasništvu, najavljujući da će kroz koju nedelju biti u Srbiji, kao i da su muzeju čestitale kolege iz instituta sa područja bivše Jugoslavije i iz sveta, posebno iz zemalja stradalih u Drugom svetskom ratu.

Za ostale primerke dokumenta, naveo je Ristić, može se pretpostaviti da su većinom u Nemačkoj.

On je najavio i da Muzej žrtava genocida nastavlja sa potragom za važnim svedočanstvima iz nacionalne istorije.

Teme