Web Analytics
Brnabić se sastala sa suosnivačem kompanije Epl - BetaRS

Brnabić se sastala sa suosnivačem kompanije Epl

Politika | 05.12.2023 | access_time 18:10
Brnabić se sastala sa suosnivačem kompanije Epl
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Pedja Vuckovic

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa suosnivačem kompanije "Epl" Stivom Voznijakom kojem je predstavila razvojnu eru tehnološkog i digitalnog sektora u Srbiji poslednjih godina, kao i viziju ulaganja u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama.

Brnabić je istakla da je evidentan rezultat tih ulaganja, tako je IКT sektor postao najbrže rastući sektor u Srbiji i da se ove godine očekuje izvoz IКT usluga približno oko 3,8 milijardi evra.
Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i ministarka nauke i tehnološkog razvoja, Jelena Begović i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Premijerka Brnabić izrazila je zahvalnost Voznijaku na poseti i interesovanju da dođe u našu zemlju, kao i veliku čast što ima priliku da čuje njegovo iskustvo u različitim temama, poput inženjerskog obrazovanja mladih, tehnološkog preduzetništva - startapa i razvoja veštačke inteligencije u budućnosti.

Tokom godina, Voznijak je bio uključen u različite poslovne i filantropske poduhvate, fokusirajući se prvenstveno na obučavanje dece uzrasta od 11 do 13 godina u školama, kompjuterskim veštinama, zastupajući stav da praktično učenje neminovno podstiče kreativnost i inovacije kod učenika.

Poslednjih godina pomogao je u finansiranju preduzetničkih poduhvata u različitim oblastima kao što su razvoji globalnog navigacionog satelitskog sistema (GPS) i telekomunikacija, fleš memorija, tehničkog obrazovanja, svesti o ekologiji, satelita i još mnogo toga drugog.

Stiv Voznijak osnovao je i platformu za obrazovanje i obuku nakon srednjeg obrazovanja fokusiranu na softversko inženjerstvo i razvoj tehnologije, a odnedavno je i suosnivač platforme za trgovinu i uštedu energije zasnovane na blokčejn tehnologiji. Dobitnik je 10 počasnih doktorata inženjerskih nauka.

Teme