Web Analytics
Na današnji dan 6. decembar - BetaRS

Na današnji dan 6. decembar

Dogodilo se | 06.12.2023 | access_time 08:30
Na današnji dan 6. decembar
Foto: Wikipedia

Na današnji dan 6. decembra 1989. godine Slobodan Milošević proglašen je na sednici Skupštine Srbije za predsednika Predsedništva Srbije, posle referenduma na kojem je dobio 86 odsto glasova.

1421 - Rodjen je engleski kralj Henri VI (Henry), poslednji monarh iz dinastije Lankaster (Lancaster), koji je nasledio krunu 1422, kada je imao samo osam meseci. Svrgnut je u dinastičkim borbama ("Rat dveju ruža") i ubijen u maju 1471. u londonskom zatvoru Tauer.

1492 - Kristofer Kolumbo (Cristiforo Colombo) otkrio je ostrvo Hispanjola, sada podeljeno izmedju Haitija i Dominikanske Republike.

1507 - Nemački kartograf Martin Valdzemiler (Waldsemueller) objavio je prvu geografsku kartu novog kontinenta kojem je dao naziv Amerika prema imenu italijanskog moreplovca Ameriga Vespućija (Vespucci).

1774 - U Austriji je stupio na snagu Edukativni statut Johana fon Felbigera (Johann von), prvi državni edukativni sistem u svetu.

1792 - Vođe žirondinaca u Francuskoj revoluciji doneli su odluku da izvedu na sud kralja Luja XVI (Louis). Revolucionarni sud ga je potom osudio na smrt i kralj je 1793. pogubljen na giljotini.

1877 - Američki pronalazač Tomas Edison (Thomas) je u Vest Orindžu u Nju Džersiju demonstrirao prvi zvučni snimak, pesmu "Mary had a Little Lamb".

1907 - U jednoj od najtežih nesreća u rudnicima SAD, poginuo je 361 rudar u rudniku uglja Monona u Virdžiniji.

1916 - Nemačke trupe su u Prvom svetskom ratu ušle u rumunsku prestonicu Bukurešt.

1917 - Finski parlament je u Helsinkiju proglasio nezavisnost Finske, koju je priznala sovjetska Rusija. Finska je od vremena ruskog cara Aleksandra I gubila teritoriju, a posle Napoleonovih ratova postala je 1809. rusko veliko vojvodstvo.

1917 - U sudaru francuskog broda "Mon Blan" natovarenog eksplozivom, uključujući 5.000 tona trinitrotoluola, s belgijskim brodom "Imo" u luci grada Halifaks u Kanadi, poginulo je više od 1.500 ljudi, oko 8.000 je ranjeno i veliki deo grada je razoren.

1921 - Velika Britanija je potpisala mirovni sporazum s Irskom, prema kojem je uspostavljena Irska Slobodna Država kao članica Britanskog komonvelta.

1938 - Francuska i Nemačka su potpisale sporazum o nepovredivosti medjusobnih granica, koji su Nemci poništili u Drugom svetskom ratu.

1941 - U Bici za Moskvu počela je protivofanziva Crvene armije protiv Nemaca koji su stigli na 25 kilometara od Moskve. Do kraja februara 1942. nemačke trupe pomerene su na 200 kilometara od Moskve.

1961 - U kongoanskoj provinciji Katanga izbile su teške borbe izmedju snaga UN i Katange.

1970 - Poljski lider Vladislav Gomulka (Wladyslaw) i nemački kancelar Vili Brant (Willy Brandt) potpisali su u Varšavi sporazum o normalizaciji poljsko-nemačkih odnosa. Kancelar Brant je tom prilikom na kolenima pred spomenikom poginulim herojima ustanka u Varšavskom getu odao poštu žrtvama nemačkog nacizma.

1971 - Indija je priznala Bangladeš, bivši Istočni Pakistan, a Pakistan je uzvratio prekidom diplomatskih odnosa s Indijom.

1978 - Španci su na referendumu izglasali novi ustav, prema kojem je Španija definisana kao ustavna monarhija s parlamentarnom demokratijom.

1988. - Umro je Roj Orbison (Roy), jedna od najvećih zvezda američke pop i kantri muzike, autor hitova "Only the Lonely", "Pretty Woman", "Running Scared".

1989 - U najtežem masovnom ubistvu u istoriji Kanade, ubica je usmrtio 14 studentkinja i ranio još 13 osoba na Univerzitetu u Montrealu i potom se ubio.

1992 - Hindu ekstremisti su uništili džamiju u Ajodji na severu Indije, koju su, kako se veruje, muslimanski osvajači izgradili u srednjem veku na zgarištu velikog hindu hrama. U jednomesečnim sukobima Hindusa i Muslimana poginulo je oko 2.000 ljudi.

1997 - Ruski transportni avion "Antonov-124" koji je nosio dva borbena aviona, srušio se na stambeno naselje blizu Irkutska. Poginulo je 85 ljudi.

1999 - Sud UN za ratne zločine u Ruandi osudio je na doživotni zatvor Džordža Rutagandu (Georges), lidera naoružanih grupa Huta, za genocid počinjen 1994. u Ruandi.

2000 - Centar za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka u Beogradu objavio je analizu prema kojoj 60 procenata stanovnika u Srbiji spada u kategoriju siromašnih, dok bogata elita čini pet odsto populacije.

2005 - Umro je Čarli Gol (Charly Gaul) pobednik "Trke oko Francuske" 1958. godine i jedan od velikih imena biciklizma.

2009 – Poginulo je 112 osoba u požaru od eksplozije raketa za vatromet u noćnom klubu u ruskom gradu Permu.

2014 - Oko pola miliona ljudi napustilo je obalska sela i evakuisalo se iz svojih kuća na Filipinima, zbog priližavanja tajfuna. To je jedna od najvećih mirnodopskih evakuacija na tom arhipelagu.

2015 – Italijanska obalska straža je za tri dana spasila preko 4.600 izbeglica na Sredozemnom moru kod libijske obale.

2016 - Evropska unija formalno je "zatvorila stranicu" loših odnosa sa Kubom stavljanjem van snage akta iz 1996. godine kojim je bio predvidjen niz uslova za normalizaciju odnosa sa tom zemljom, posebno u oblasti poštovanja ljudskih prava.

2017 - Američki predsednik Donald Tramp objavio je da SAD priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela u koji će preseliti ambasadu SAD iz Tel Aviva i da ta odluka "označava početak novog pristupa konfliktu Izraela i Palestinaca".

Teme