Web Analytics
Ministarstvo pravde S. Makedonije počelo postupak za ekstradiciju osumnjičenog za ubistvo devojčice - BetaRS

Ministarstvo pravde S. Makedonije počelo postupak za ekstradiciju osumnjičenog za ubistvo devojčice

Region | 06.12.2023 | access_time 14:00
Ministarstvo pravde S. Makedonije počelo postupak za ekstradiciju osumnjičenog za ubistvo devojčice
Foto: Screenshot/YouTube

Ministarstvo pravde Severne Makedonije zatražilo je danas od nadležnih turskih vlasti da Ljupčo Palevski bude zadržan u pritvoru zbog ekstradicije do okončanja postupka.

"Očekujemo da Republika Turska odmah postupi po našem zahtevu", piše u saopštenju tog Ministarstva.

Ministar unutršnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski izjavio je kasno sinoć da je u Turskoj uhapšen Ljupčo Palevski, prvoosumnjičeni za otmicu i ubistvo 14-godišnje devojčice iz Skoplja i 74-godišnjeg berbera iz Velesa.

Ministarstvo pravde Severne Makedonije je navelo da je danas u 9.20 dobilo zvanično obaveštenje Interpola da je Ljupčo Palevski, za kojim se traga po međunarodnoj poternici, lišen slobode u Turskoj.

Ministarstvo pravde je, ističe se, pokrenulo je ekstradicioni postupak i od institucija prikuplja svu dokumentaciju koja je potrebna za njegovu realizaciju.

"Napravljeni su svi kontakti sa Javnim tužilaštvom Republike Severne Makedonije i Osnovnim javnim tužilaštvom Skoplje da bi se uredno kompletirali dosijei da Ministarstvo pravde može da postupa. U kordinaciji smo sa svim nadležnim institucijama da odmah delujemo i nećemo čekati da istekne rok od 40 dana za podnošenje zahteva za ekstradiciju", piše u saopštenju.

Ministar unutršnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski je kasno sinoć, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da je od kolega iz Turske dobijena informacija da je na njihovoj terotoriji uhapšen Ljupčo Palevski - Palčo po makedonskoj poternici.

"Upravo smo dobili informaciju kolega iz Turske da je kreator, planer, glavni koordinator i direktni izvršilac ovih krivičnih dela uhvaćen i lišen slobode na njihovoj terotiriji, identično našim operativnim saznananjima o putu kretanja osumnjičenog. Naše je završeno, a postupak za određivanje ekstradicionog pritvora produžava se po proceduri po zahtevu Ministarstva pravde, sve dok ta osova ne bude sprovedena u našu državu i zatim izvedena pred lice pravde", rekao je Spasovski.

Spasovski je pojasnio da je Palevskog njegov advokat 30. novembra "škodom super b" prvo odvezao u Srbiju, gde je ostavljen u jednom hotelu.

"Odatle, narednog dana, takođe preuzima još jedno lice iz Skoplja sa džipom, rendž rover i preko graničnog prelaza Gradina ulazi u Republiku Bugarsku. Praktično prolazi preko teritorije Republike Bugarske i ulazi u Tursku. U Turskoj odlazi u grad Balikesir, gde je uhapšen", rekao je ministar policije Severne Makedonije.

Skopsko tužilaštvo saopštilo je sinoć da je pokrenulo istragu protiv pet osoba za otmicu i ubistvo 14-godišnje devojčice Vanje Đorčevske iz Skopplja i 74-godišnjeg Panče Žežovskog iz Velesa.

Devojčica Vanja je kidnapovana u ponedeljak 27. novembra ujutru oko 7.30, a prema izjavama osumnjičenih, od kojih je jedan bio svedok samog čina, ubijena je istog dana oko 10.00.

Njeno telo pronađeno je u ataru sela Brazda na periferiji Skoplja, gde se nalazio i zapaljeni automobil "sitroen", koji je korišćen za njenu otmicu.

Vanjinom ubistvu prethodila je otmica i ubistvo 74-godišnjeg Pančeta Žežovskog, vlasnika "sitroena", koji je, prema istrazi, ubijen zbog duga od 500 evra i automobila.

Osnovno javno tužilaštvo "Skoplje" saopštilo je da je pokrenulo istražni postupak protiv pet osoba u slučaju otmice i ubistva 14-godišnje devojčice i 74-godišnjeg berberina.

Kako se navodi, izdata je naredba za sprovođenje istražnog postupka protiv pet lica od kojih su četiri kao saizvršioci počinila dva krivična dela – "otmica" i "dva ubistva na svirep način" (jednog maloletnog lica i jednog iz koristoljublja), dok je peti osumnjičen da im je pomogao u izvršenju krivičnog dela "otmice maloletnog lica".

Prema skopskom tužilaštvu, postoji osnovana sumnja da su 22. novembra četvorica osumnjičenih, po prethodnom dogovoru i zajedno, kidnapovali jedno lice iz njegove kuće u Velesu sa namerom da ga primoraju da preda svoj automobil "sitroen", kako bi ga koristili za kidnapovanje maloletnika u Skoplju.

"Nakon što su ušli u njegovu kuću, fizički su ga napali, vezali i odvezli automobilom u blizinu sela Rudnik, gde su ga iz koristoljublja i na svirep način lišili života pucnjem jednog od osumnjičenih", piše u saopštenju.

Dodaje se da su četvorica osumnjičenih 27. novembra, uz pomoć petog, kidnapovali maloletnicu sa namerom da nateraju člana njene uže porodice da da novac za otkup deteta.

"Kasnije su žrtvu na svirep način sa umišljajem lišili života, a prethodno kupljenim benzinom su zapalili automobil 'citroen'", navodi se u saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva Skoplje.

Krivični sud u Skoplju juče je odredio 30-dnevni pritvor Ljupču Palevskom, prvoosumnjičenom za kidnapovanje i ubistvo 14-godišnje Vanje Đorčevske i 74-godišnjeg berberina Panča Žežovskog, koji se nalazi u bekstvu i juče je uhapšen u Turskoj.

U pritvoru se nalaze i četvorca saučesnika, među kojima i otac devojčice Vanje, a juče je uhapšen i 46-godišnji Skopljanac zbog sumnje da je pomagao Ljupču Palevskom da pobegne u Tursku preko Srbije i Bugarske i za njega je zatražen pritvor.


Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je danas u Briselu pozdravio međunarodnu podršku koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova njegove zemlje dobilo za nalaženje i hapšenje prvoosumnjičenog za otmicu i ubistvo devojčice i berberina.

Kovačevski je to, kako je saopštila Vlada u Skoplju, rekao na završnoj sednici skrininga Severne Makedonije u kontekstu međunarodne saradnje Severne Makedonije sa partnerima iz Evropske unije (EU), sa zemljama regiona i drugima.

"Saradnja u svim oblastima je ključna za napredak kako regionalne, tako i međunarodne saradnje i ključna je u svim oblastima, ne samo u privredi, ne samo u trgovini, ne samo u investicijama već posebno u borbi protiv kriminala i sprovođenju zakona što se pokazalo i kroz jučerašnje uspešno raščišćavanje jezivog dvostrukog ubistva koje je potreslo Severnu Makedoniju, region i međunarodnu javnost", rekao je Kovačevski.

On je istakao da je MUP skopskom javnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv pet osoba, od kojih je jedno osumnjičeno za otmicu i ubistvo, tri za otmicu i saučesništvo u ubistvu i jedno za pomaganje otmice.

Ministar unutrašnjih poslva Spasovski je sinoć dobio obaveštenje od svojih kolega iz Turska da je "kreator i neposredni izvršilac krivičnog dela uhvaćen i lišen slobode na njihovoj teritoriji, prema operativnim saznanjima koja je naša policija imala o putu kretanja osumnjičenog nakon što je dan ranije Interpol raspisao međunarodnu poternicu", rekao je Kovačevski.

Premijer Severne Makedonije je zahvalio Turskoj, Srbiji i Bugarskoj preko čijih teritorija je, kako je rekao, "išao put kretanja osumnjičenog i sa kojima smo svakodnevno komunicirali".

Izrazio je zahvalnost i Hrvatskoj koja je samoinicijativno izvršila proveru na svojoj teritoriji i obavestila partnerske službe u Severnoj Makedoniji i izrazio posebnu zahvalnost za dosadašnju odličnu saradnju u okviru Interpola.

"Ovo je bio još jedan uspešan primer da samo uz blisku, zajedničku saradnju možemo očekivati uspešne rezultate na svim poljima" rekao je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Teme