Web Analytics
Par džinovskih pandi se vratio u Kinu iz Britanije - BetaRS

Par džinovskih pandi se vratio u Kinu iz Britanije

Svet | 06.12.2023 | access_time 16:40
Par džinovskih pandi se vratio u Kinu iz Britanije
Kineska džinovska panda Tian Tian uživa u svojoj lizalici u zoološkom vrtu u Edinburgu u Škotskoj, Britanija, 2016. (Sinhua/Kraljevsko zoološko društvo Škotske (RZSS)/Kati Paton)

Džinovske pande Jang Guang i Tian Tian stigle su 5. decembra ujutro u jugozapadnu kinesku provinciju Sečuan, pošto su završile boravak u Britaniji.

Kako prenosi Sinhua, par džinovskih pandi je sleteo na međunarodni aerodrom Čengdu Šuangliu oko 6.50 ujutro, i odmah potom poslat u jednomesečni karantin, u bazu velikih pandi Bifengsia u Jaanu.

Jang Guang i Tian Tian, što bukvalno znači Sunce i Slatkica, stigli su u Edinburški zoološki vrt u decembru 2011. na 10-godišnji zajam, koji je naknadno produžen za još dve godine. Kao jedine pande u Britaniji, izazvale su značajnu pažnju, privlačeći rekordan broj posetilaca u zoološki vrt.

Tokom boravka u Britaniji nisu na svet doneli mladunče. Bilo je nekoliko pokušaja da se Tian Tian zatrudni, ali nijedan od njih nije bio uspešan.

Pre njihovog odlaska, zoološki vrt u Edinburgu je sproveo treninge kako bi se par prilagodio na predstojeće putovanje. Zoološki vrt je takođe pripremio svež bambus za pande kao hranu tokom leta.

Prema podacima Nacionalne uprave za šumarstvo i travnjake, kineske pande koje žive u 23 ustanove u 19 stranih zemalja uglavnom su u dobrom zdravstvenom stanju, a međunarodna saradnja u tom pogledu je plodna.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Kosarka

Zelena Srbija

Hronika

Scena