Web Analytics
PKS: Zelene obveznice preduslov energetske tranzicije - BetaRS

PKS: Zelene obveznice preduslov energetske tranzicije

Tranzicija | 06.12.2023 | access_time 17:30
PKS: Zelene obveznice preduslov energetske tranzicije
pks.rs

Za energetsku tranziciju Srbije potrebno je više od 20 milijardi evra i taj novac ne može doći samo iz državnog budžeta, niti od kredita komercijalnih banaka ili stranih fondova, nego se moraju naći novi modeli finansiranja, kao što su zelene obveznice, istakao je danas rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije Siniša Mitrović.


On je novinarima na drugoj regionalnoj konferenciji o energetici i ekologiji "Look up" na Кopaoniku kazao da je Srbija zbog posledica klimatskih promena imala direktan gubitak od skoro osam milijardi evra od 2000. godine.

"Mi danas ne recikliramo ni farmaceutski, ni tekstilni otpad, niti baterije. To je velika šansa za nove investicije za ono što se zove zelena radna mesta", kazao je Mitrović.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je, odgovarajući na pitanje da li je Savet radio ekonomske procene neophodnog ulaganja u zaštitu životne sredine, naveo da je prva takva analiza urađena još 2018. godine.

"Mi smo 2018. radili veliku studiju, a nakon dve godine i njenu inovaciju. Tada je procenjeno da godišnje treba da se ulaže oko 500 miliona dodatno, što smo mi i predlagali. Dugo nije ništa rađeno, sada je počelo, oko 100-200 miliona, ali to još nije dovoljno. To su još elementarne stvari kao što su prečišćavanje voda, to su deponije, problem pijaće vode, koje su ostavljene po strani", rekao je Petrović.

Grčki ekonomista, nekadašnji ministar finansija Janis Varufakis rekao je na konferenciji da Evropa ima Evropsku investicionu banku (EIB) koja je šest puta veća od Svetske banke, ali i dalje nije dovoljno velika da plati zelenu tranziciju.

"Mi smo predlagali da kada već Evropska centralna banka (ECB) štampa novac, zašto ne bismo napravili saradnju EIB i ECB. Ako morate da potrošite stotine miliona evra godišnje na zelenu tranziciju, zašto EIB ne izda takvu obveznicu. Jedino što vam treba da se one rasprodaju kao kolači je bilo saopštenje ECB i da ako su povrati na obveznice preko 0,5 odsto onda će ih ECB automatski kupiti", rekao je Varufakis.

Dodao je da bi na ovaj način EU imala "kasicu prasicu" od 400, 500 miliona evra godišnje za razne zelene projekte.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije