Web Analytics
I ove godine velika otpuštanja u medijima u Severnoj Americi, podeljeno najmanje 6.500 otkaza - BetaRS

I ove godine velika otpuštanja u medijima u Severnoj Americi, podeljeno najmanje 6.500 otkaza

Svet | 06.12.2023 | access_time 20:35
I ove godine velika otpuštanja u medijima u Severnoj Americi, podeljeno najmanje 6.500 otkaza
prt.scr youtube

 I ove godine je nastavljen veliki broj zatvaranja i otpuštanja u medijskoj industriji Severne Amerike u kojoj je podeljeno najmanje 6.500 otkaza i najavljeno da tu nije kraj smanjivanja radne snage, piše Forbs.

Forbs evidentira da je ove godine Vašington Post ukinuo 260 radnih mesta ili 9,6 odsto ukupnog osoblja, Bel Kanada enterprajzis 1.300 radnika, MTV njuz 25 odsto zaposlenih.

Novinske i TV kuće, filmski i televizijski studiji , kao i iz industrije zabave, otpustili su prošle godine veliki broj radnika ili su se borili sa zahtevima zaposlenih.

Pored toga što "novinska industrija" prolazi kroz digitalnu revoluciju, novinari suočavaju i sa velikim društvenim i ekonomskim promenama ali sve manjim brojem ljudi u redakcijama.

Usporavanje oglašavanja, ekonomska nesigurnost i strah od recesije razlozi su zašto medijske kompanije da smanjuju troškove i otpuštaju ranike.

Kanadska radiotelevizija (Canadian Broadcasting Corporation) najavila je otpuštanje 10 odsto radne snage i smanjenje nekih programa, pridružujući se otpuštanjima u kompanijama Vajs (Vice), Starc (Starz) i TVA grup tokom poslednjeg meseca.

Kanadska ministarka Paskal St-Onge (Pascale St-Onge) izjavila je 29. novembra da zatvaranje medijskih redakcija i otpuštanje novinara znači da "zdravlje kanadske medijske industrije nikada nije bilo u većem riziku".
G/O Media će suspendovati izdanje Džezebel, ženskog časopisa o kulturi, otpustiti 23 urednika, uključujući osoblje, navodi se u internom dopisu, nakon što je kompanija saopštila da "biznis model i publika kojoj služimo preko naše mreže nisu bili usklađeni sa Džezebelom".

Osim toga mnoge kompanije su proteklih nekoliko godina potrošile velika sredstva na striming (streaming) usluge koje sada koče financijske rezultate, dok tradicionalni mediji i dalje zavise od oglašivača, a broj gledatelja i pretplatnika se smanjuje.
Starc, mreža i platforma za strimovanje koja zapošljava oko 670 ljudi, otpustiće više od 10 odsto zaposlenih i ugasiti operacije u Australiji i Velikoj Britaniji, prema internom memoaru koji je dobio CNBC, dok kompanija nastavlja sa razdvajanjem od Lajonsgejta (Lionsgate), koji je kupio Starc za 4,4 milijarde dolara u 2016.

Izvršni direktor Konde Nasta (Condé Nasta), Rodžer Linč (Roger Lynch), izjavio je u internom dopisu da će izdavač otpustiti oko 270 zaposlenih, što čini oko 5 odsto radne snage jer je kompanija pretrpela pad saobraćaja na društvenim mrežama i promene u digitalnom oglašavanju.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Tenis

Zelena Srbija

Hronika

Scena