Web Analytics
Mrkić za CMG: Samit Kina - EU govori o neophodnosti privrednog povezivanja sveta - BetaRS

Mrkić za CMG: Samit Kina - EU govori o neophodnosti privrednog povezivanja sveta

Svet | Izvor: Beta | 07.12.2023 | access_time 09:40
Mrkić za CMG: Samit Kina - EU govori o neophodnosti privrednog povezivanja sveta
BETAPHOTO/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION/Aleksandar Plavevski
Današnji samit lidera EU sa najvišim zvaničnicima Kine, u Pekingu, mnogo govori u prilog neophodnosti daljeg privrednog povezivanja u svetu koje je nezaustavljivo bez obzira na političke razlike, ocenio je bivši ministar spolljnih poslova Srbije Ivan Mrkić

U autorkom tekstu za Kinesku medijsku grupu (CMG) povodom samita Kina - EU u Pekingu, Mrkić je dodao da je saradnja jedini mogući izlaz za čovečanstvo, bez obzira na političke razlike, posebno u vezi rata u Ukrajini i odnosa prema Rusiji.

"To naročito znaju Kinezi pa i propagiraju ovu filozofiju i politiku, koje svesrdno podržava mnogo više od 80 odsto  čovečanstva", naveo je .

Mrkić je ocenio da će najviši predstavnici Kine na samitu naglašavati stratešku autonomiju EU dodajući da to kinesko nastojanje insistira na raznolikosti i , samim tim, kako je ocenio, na demokratiji.

Takođe, često se spominje da će najviši zvaničnici Evropske unije u Pekingu tražiti od Kine da utiče na Rusiju da prekine sa borbenim dejstvima u Ukrajini. Čvrsto mislim da od toga neće biti ništa, jer se i Kina svim silama zalaže za multipolarnost u svetu. S pravom se smatra da je vreme monopola samo jedne sile odavno prošlo. Samo treba vremena da to svi uvide, ukazao je Mrkić.

Povodom navoda da je "u EU dogovoreno da se na samitu u Pekingu 'pripreti' sankcijama onim kineskim firmama (njih više od deset) koje posluju sa ruskom državom, posebno u odbrambenom sektoru" Mrkić je rekao da ne verujem da će to biti uslišeno. Kina ima punu samostalnost odlučivanja, stratešku nezavisnost i svoje izbore, ma koliko važila za pragmatičnu stranu, dodao je.

Mrkić je naveo da su SAD povukle preko 75 odsto svojih investicija iz Kine, ali su zato znatno uvećana ulaganja Evropske unije, preko  90 odsto, dodajući da naglo smanjenje američkih investicija ne šteti samo Kini, već i Evropskoj uniji.

Uoči današnjeg samita u Pekingu Mrkić je naveo da će se verovatno razgovarati i o situaciji na Bliskom istoku, o odnosima u vezi Tajvana, ali i o neravnoteži u trgovini EU sa Kinom gde je veliki suficit na kineskoj strani, kao i o klimatskim promenama i geopolitici, naročito o tekućim potresima i promenama.

Najvažnije je da se očuvaju i zaštite lanci snabdevanja između EU i Kine. Veoma je dobro i to što EU uvozi rusko žito. I to nas utvrđuje u stavu da bez normalne saradnje nema budućnosti, naveo je i dodao da Peking čini gest dobre volje time što uvodi eksperimentalni bezvizni režim sa Nemačkom, Francuskom, Italijom, Španijom i Holandijom.

Dakle, nikakvo "razdvajanje" ne bi smelo da dođe u obzir. Bitno je da jačaju veze Kine i EU i da se proširuje njihova saradnja. Sav smisao leži u tome, a ne u dominaciji, naglasio je autor.

Mrkić je podsetio da je prethodni samit EU i Kine održan aprila 2019. godine u Briselu i da je gGlavni razlog za toliku pauzu bila pandemija kovid-19.

Naveo je i da je Kina danas na prvom mestu po trgovinskoj razmeni sa EU, pošto je nedavno uzela primat od SAD i da je prema statistikama EU 2023. razmena u trgovini iznosila preko 900 milijardi evra.

Podsetio je takođe da je Kina 2021. godine krenula sa Inicijativom o globalnom razvoju,već sledeće 2022. lansirala je globalnu bezbednosnu inicijativu, a ove godine globalnu civilizacijsku inicijativu, kao i da se od 2013. godine vizionarskom projektu kineskog predsednika Si Đinpinga, inicijtivi Pojas i put priključilo više od 150 država.

Kada se tome doda da je mnogoljudna Kina rešila pitanje siromaštva u sopstvenoj zemlji, da se stalno razvija i da umnogome predstavlja motor privrednog razvoja sveta, jasno je da će EU imati o čemu da raspravlja sa kineskim liderima na današenjem  samitu u Pekingu, ukazao je.

Mrkiće je u tekstu ocenio da "nije bez važnosti da praktično nema značajnijeg evropskog lidera da nije odlazio na razgovore u Kinu". Nemački predsednik je bio u Kini u novembru prošle godine, kao prvi evropski lider, svega nekoliko dana posle završetka 20. Kongresa Komunističke partije Kine. Francuski predsednik Makron posetio je Peking, aprila ove godine, zajedno sa Ursulom fon der Lajen, predsednicom Komisije EU. Peking su posećivali i španski premijer Pedro Sančes, italijanska predsednica vlade, Đorđa Meloni i mnogi drugi, podsetio je.

Sadašnji kineski ministar inostranih poslova, Vang Ji bio je ove godine u posetama evropskim metropolama (Pariz, Rim, Minhen, ali i Budimpešta, sa posetom Moskvi na samom kraju). Kineski premijer Li Ćijang bio je u junu u zvaničnim posetama Nemačkoj i Francuskoj, a predsednik Kine i generalni sekretar njene KP, Si Đinping bio je u poseti predsedniku Rusije, Vladimiru Putinu, u martu, a prošlog meseca sreo se u San Francisku sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, na marginama APEK skupa, dodao je mrkiuć uz ocenu da to jasno govori o ulozi koju danas ima Kina.


Teme