Web Analytics
Lazović (ZLF): Treba obezbediti stvarnu autonomiju za Srbe na Kosovu i da ne bude sukoba - BetaRS

Lazović (ZLF): Treba obezbediti stvarnu autonomiju za Srbe na Kosovu i da ne bude sukoba

Politika | 07.12.2023 | access_time 09:45
Lazović (ZLF): Treba obezbediti stvarnu autonomiju za Srbe na Kosovu i da ne bude sukoba
Foto: Zeleno-levi front/Ruzica Milovanovic

Kopredsednik Zeleno-levog fronta (ZLF) Radomir Lazović izjavio je da je, u situaciji kakva je danas, potrebno obezbediti stvarnu autonomiju i zaštititi Srbe na Kosovu, kao i da to delovanje "ne proizvede sukobe koji će oterati Srbe južno od Ibra".

Lazović, koji je prvi na listi "Srbija protiv nasilja" za parlamentarne izbore, je za "Nedeljnik", govoreći o "francusko-nemačkom planu" za Kosovo, rekao da smatra da četiri oblasti koje su date - kultura, obrazovanje, urbano planiranje i zdravstvo, "nisu loše".

"Da probamo da nikada više ne bude rat dole. Najbolje je o tome raspravljati u parlamentu, ali stvarno, a ne ovako kako radi (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić. Često se govori da 'proevropska opozicija' beži od Kosova. A mi smo tražili sednicu o Kosovu. Ali kada mi tražimo, onda smo mi u kontroli teme, a to Vučić ne želi. Jedini način da dođe u parlament je da sednicu o Kosovu iskoristi za napade na političke neistomišljenike", rekao je Lazović.

On je ocenio da, kada su u pitanju dešavanja u vezi Kosova, za generaciju kojoj pripada to je kao "dolazak na žurku sa koje su svi otišli, skupljaju se prazne flaše".

"A onda nas pitaju koju plej-listu je trebalo da puste na početku. Mnoge odluke su donete u naše ime kada mi nismo ni bili u politici, i onda te neko pita šta šta misliš o tome. Pa mislim da je sve ovo vreme trebalo drugačije da se odnosimo prema pitanju Kosova", rekao je Lazović.

Govoreći o gradskim izborima u Beogradu, Lazović je kazao da Vladimir Obradović iz Stranke slobode i pravde (SSP) kao kandidat za gradonačelnika ima "punu podršku" ZLF, iako je, kazao je, i Dobrica Veselinović, koji je nosilac liste "Srbija protiv nasilja" u Beogradu, bio izbor te stranke za tu funkciju.

"Mi ionako nismo tu za jedan izborni ciklus, verujem da ćemo sa kolegama iz koalicije još dugo morati da radimo da bismo popravili ovaj naš grad i našu zemlju. Obradović će biti sjajan gradonačelnik i jedva čekam da pobedi", zaključio je Lazović.

Teme