Web Analytics
Hamas pozvao SB UN da okonča brutalan rat, SAD i Izrael protiv rezolucije - BetaRS

Hamas pozvao SB UN da okonča brutalan rat, SAD i Izrael protiv rezolucije

Svet | 08.12.2023 | access_time 21:30
Hamas pozvao SB UN da okonča brutalan rat, SAD i Izrael protiv rezolucije
AP Photo/Maya Alleruzzo

Palestinska islamska organizacija Hamas pozvala je danas Savet bezbednosti UN da okonča "brutalan rat" u Pojasu Gaze, gde je više od 17.400 Palestinaca ubijeno za dva meseca rata s Izraelom.

"Pozivamo Savet bezbednosti,međunarodnu zajednicu i sve zemlje sveta da okončaju ovaj brutalan rat i spasu Pojas Gaze pre nego što bude suviše kasno", navedeno je u saopštenju Hamasa, prenela je Agencija Frans pres.

SAD su u međuvremenu ponovile svoje protivljenje prekidu vatre u Gazi ocenivši da će se tako ostaviti Hamas da kontroliše teritoriju dok još drži više od 100 izraelskih talaca.

Saopštenje zamenika američkog ambasadora Roberta Vuda za vanredan sastanak SB UN je signal da će SAD iskoristiti pravo veta da spreče usvajanje nacrta rezolucije kojim se zahteva hitan humanitarni prekid vatre u Gazi.

Rezoluciju podržavaju arapske i islamske zemlje i generelani sekrater UN i mnoge druge države, navodi AP.

SB UN će glasati kasnije danas o rezoluciji koju su sponzorisali Ujedinjeni Arapski Emirati, predstavnik arapskih zemalja u savetu.

Vud je rekao da SAD ne veruju da će hitan prekid vatre dovesti do održivog mira u kojem bi Izraelci i Palestinci živeli u miru i bezbednosti jer bi Hamas ostao na vlasti.

Zaustavljanje vojne akcije bi samo "zasadilo seme za naredni rat", rekao je on jer Hamas nema želju da "vidi održivi mir da vidi dvodržavno rešenje".

On je takođe ocenio da je propust SB UN da osudi prekogranični napad na jugu Izraela ozbiljan moralni propust.

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan rekao da bi Hamasu trebalo reći da prestane da puca ako želi da okonča borbe u Gazi i upitao zašto nacrt rezolucije nije uperen protiv vođa Hamasa, optuživši tu organizaciju za okončanje prethodnog primirja i obnovu neprijateljstava, preneli su izraelski mediji.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika