Web Analytics
Sindrom hroničnog umora u SAD ima 3,3 miliona ljudi - BetaRS

Sindrom hroničnog umora u SAD ima 3,3 miliona ljudi

Svet | 08.12.2023 | access_time 21:50
Sindrom hroničnog umora u SAD ima 3,3 miliona ljudi
prt.scr youtube

Sindrom hroničnog umora u SAD ima 3,3 miliona ljudi, pokazuje prva reprezentativna procena na nacionalnom nivou koju su danas objavili američki zdravstveni zvaničnici.

Broj obolelih od tog sindroma, koji su izneli Centri za kontrolu i prevenciju bolesti veći je nego što su prethodne studije ukazivale i to verovatno zato što su uračunati i neki pacijenti sa dugim kovidom.

Elizabet Anger, koautorka izveštaja zasnovanog na anketiranju 57.000 odraslih osoba u SAD tokom 2021. i 2022. godine, rekla je da to stanje "očigledno nije retka bolest".

Hronični umor karakteriše najmanje šest meseci teške iscrpljenosti koja ne prolazi odmaranjem u krevetu.

Pacijenti takođe prijavljuju bol, moždanu maglu i druge simptome koji mogu da se pogoršaju posle vežbanja, rada na poslu ili drugih aktivnosti.

Za sindrom hroničnog umora ne postoji lek, kao ni test krvi ili pregled skenerom koji bi omogućili brzo postavljanje dijagnoze.

Lekari nisu uspeli da utvrde uzrok te bolesti, iako istraživanja sugerišu da je u pitanju produžena prekomerna reakcija tela na infekciju ili drugi udar na imuni sistem.

Sindrom hroničnog umora je postao poznat pre gotovo 40 godina, kada su brojni slučajevi prijavljeni u saveznim državama Nevada i Njujork. Neki lekari su ga odbacili kao psihosomatski sindrom, a neki se i danas drže tog mišljenja, prema rečima stručnjaka i pacijenata.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena