Web Analytics
Procurela pisma OPEK-a pokazuju strah od odluka samita UN o klimi COP28 - BetaRS

Procurela pisma OPEK-a pokazuju strah od odluka samita UN o klimi COP28

Klimatske promene | Izvor: Beta-AP | 09.12.2023 | access_time 14:50
Procurela pisma OPEK-a  pokazuju strah od odluka samita UN o klimi COP28
Pregovarači koji učestvuju na samitu o klimi COP28 u Dubaiju zaključili su danas da su napori da se u svetu smanji upotreba fosilnih goriva izazvali moćnog neprijatelja - naftnu industriju.

Više izvora je u petak navelo da je u "procurelim" pismima lider Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) Haitam Al Gais poručio državama članicama te rganizacije da na samotu UN u Dubaiju odbace svaki tekst koji  bi ciljao na postepeno ukadenje fosilnih goriva. Ta vest je odjeknula bacivši svetlo na domaćine i petrodržavu Ujedinjene Arapske Emirate, koji očigledno imaju interesa za naftu, ali žele da pokažu svetu da mogu da dovedu konferenciju do suštinskog rezultata.

Aktivisti za zaštitu životne sredine, čiji rezultati su i dalje zbog 30 godina "meke moći" naftnih interesa koji sprečavaju takve diskusije, podsmevali su se na znake da moćni kartel napada konferenciju.

"Mislim da su u panici", rekao je analitičar E3G Alden Mejer. "Možda Saudijci ne mogu sami da urade ono što su radili 30 godina i da blokiraju proces".

Bivša predsednica Irske Meri Robinson je rekla: "Oni su uplašeni. Mislim da su zabrinuti".

Robinson, kopredsedavajuća grupe penzionisanih lidera "The Elders", sada istaknuti borac za suzbijanje klimatske promene, rekla je da činjenica da je OPEK zabrinut "daje nadu". Prošlog meseca se javno sukobila sa predsednikom pregovora COP28, Sultanom al-Džaberom, koji je i izvršni direktor nacionalne naftne kompanije Emirata.

"Neverovatno je drsko od strane OPEK-a da istupi sa ovim nerazumnim zahtevima", rekla je u izjavi ogorčena švedska ministarka životne sredine Romina Pourmokhtari. "Nećemo dozvoliti akterima koji žele da nastave da zagađuju da nateraju naše pregovore i naš rad uslovljen postizanjem sporazuma o potpunom ukidanju fosilnih goriva".

Nemačka izaslanica za klimu, Dženifer Morgan, nagovestila je da će svaki poziv na blokiranje sporazuma najviše osetiti male zemlje osetljive na porast nivoa mora izazvan globalnim zagrevanjem.

"Zemlje se ovde bore za život", rekla je ona u intervjuu. "Očigledno nije odgovorno imati stav koji znači život i smrt mnogih miliona ljudi".

""Ovde vidimo veoma zabrinjavajuću taktiku arapskih grupa", rela je ona o pismu.

Generalni direktor COP28 Majid al-Suvaidi je umanjio značaj pisma OPEK-a, rekavši da UAE rade na ambicioznom dogovoru konferencije  o rešavanju problema zagađenja.

Ključna grupa naučnika koja analizira obećanja, akcije i potencijalna povećanja temperature rekla je danas u izveštaju da sve dosadašnje akcije nisu donele mnogo.

"Predsedništvo COP28 je obavilo veliki posao u vezi s mnoštvom dobrovoljnih inicijativa, dok je zauzelo dvosmislen i slab stav o centralnom pitanju - ukidanju fosilnih goriva", rekao je izvršni direktor "Climate Analitics" Bil Her, koautor izveštaja.

"Sa sadašnjom politikom, planeta je na putu ka budućnosti od 2,9 (stepena Celzijusa iznad predindustrijske temperature). Ne možemo se prilagoditi tako velikom porastu temperature; gubitak i šteta će biti neprocenjivi. To će biti naša smrtna kazna", rekao je ministar prirodnih resursa Maršalskih ostrva Džon Silk.

"Nećemo ići ćutke u svoje grobove", upozorio je on.

Brzo i postupno ukidanje fosilnih goriva postalo je centralno pitanje na pregovorima u Dubaiju u njihovim poslednjim danima. Aktivisti i stručnjaci upozoravaju da svet mora brzo da smanji upotrebu nafte, gasa i uglja koji izazivaju opasno zagrevanje atmosfere.

Mohamed Adov, direktor "Power Shift Africa", nazvao je pismo generalnog sekretara OPEK-a Haitama Al Gaisa od 6. decembra "sramnim" i rekao da je to "parola za prljavu energiju".

"Realnost je takva da ako će svet da se spase, ne može ga zadržati mali grupa zemalja koje kontrolišu svetske snabdevanje naftom", rekao je Adov u saopštenju. "Fosilna goriva drže moć u rukama nekolicine koji ih imaju. Obnovljivi izvori energije daju energiju svima koji imaju solarni panel ili turbinu na vetar".

Her iz "Climate Analitics"-a je rekao: "Možda da ni koji imaju interes od fosilnih goriva nisu proveli poslednje tri decenije breći se protiv akcija za klimu, poričući i dovodeći u pitanje nauku, sadašnja diskusija o fosilnim gorivima bi mogla biti sasvim drugačija".

Demonstranti su danas nakratko blokirali izložbu OPEK-a na pregovorima o klimi u Dubaiju, zahtevajući hitno ukidanje fosilnih goriva.

Dok pregovarači obrazlažu već uobičajene formulacije u ključnom dokumentu koji se zove "Globalna analiza", predlog o tome kako obuzdati zagrevanje, objavljen u petak, nudi jače opcije za postepeno ukidanje fosilnih goriva koje pregovarači mogu da biraju. Četiri od pet opcija zahteva neku verziju brzog ukidanja.

Mohamed Adov, direktor "Power Shift Africa" je rekao da je "koostur istorijskog sporazuma tu i sada je potrebno je da se države okupe iza jačih opcija i dodatno ih ojačaju".

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene