Web Analytics
Alijev: Intekonektor će doprineti energetskoj bezbednosti Srbije i Bugarske kao i EU - BetaRS

Alijev: Intekonektor će doprineti energetskoj bezbednosti Srbije i Bugarske kao i EU

Ekonomija | 10.12.2023 | access_time 12:20
Alijev: Intekonektor će doprineti energetskoj bezbednosti Srbije i Bugarske kao i EU
Foto: Beta/SASA DJORDJEVIC

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je danas da će gasni interkonektor Bugarska-Srbija, koji je danas pušten u probni rad, doprineti energetskoj bezbednosti te dve zemlje, ali i Evrope.

"Ovaj događaj će doprineti energetskoj bezbednostsi i Bugarske i Srbije. Želim da čestitam i svom narodu, narodu Azerbejdžana, zato što je još jednom proširio svoj geografski prostor za izvoz, mi smo (gas) slali u osam zemalja, a sada je Srbija deveta zemalja u koju mi izvozimo, sve su to evropske zemlje", rekao je Alijev na svečanosti u Trupalu kod Niša.

Gasni intekonektor Srbija-Bugarska pušten je danas u probni rad u merno-regulacionoj stanici u Trupalu a cremoniji povodom početka rada prisustvovali su predsednici Srbije, Azerbejdžana i Bugarse, Aleksandar Vučić, Ilham Alijev, Rumen Radev i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Alijev je rekao da se danas radi o ceremoniji prijateljstva i da će interkonektor doprineti razvoju Bugarske, Srbije i Evrope.

Alijev je ukazao da je Azerbejdžan prošle godine potpisao memorandum o razumevanju o energetskoj bezbednosti sa Evropskom unijom i da se "danas on i sprovodi u delo".

"Na osnovu tog memoranduma, do 2027. će Azerbejdžan da udvostruči svoj izvoz prirodnog gasa u Evropu, rekao je Alijev.

On je naglasio da "brojevi još jednom pokazuju" da idu "odlučno ka tom cilju", da je izvoz Azerbejdžana dostigao nešto preko osam osam milijardi kubnih metara, a ove godine će da bude i 12 milijardi kubnih metara gasa, što čini oko 50 odsto vrednosti izvoza te zemlje.

"Energetskoj bezbednosti sa EU danas se sprovodi u delo prema memorandumu iz 2027. godine. Azerbejdžan će da udvostrući svoj izvoz gasa u Evropu, mi odlučno idemo ka tom cilju", rekao je Alijev.

On je naglasio da su Srbija i Azerbejdžan potpisali sporazum o strateškom partnerstvu i da i danas pokazuju posvećenost tome što su potpisali. Rekao je da će interkonektor doprineti industrijskom razvoju Srbije i da zna da njen predsednik Aleksandar Vučić "ima ogromne planove kada je reč o industrijskom razvoju zemlje".

Teme