Web Analytics
Izraelska artiljerija dejstvuje u Gazi prvi put od početka kopnene ofanzive - BetaRS

Izraelska artiljerija dejstvuje u Gazi prvi put od početka kopnene ofanzive

Svet | 10.12.2023 | access_time 13:40
Izraelska artiljerija dejstvuje u Gazi prvi put od početka kopnene ofanzive
AP Photo/Leo Correa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da, prvi put od početka kopnene ofanzive na Pojas Gaze, artiljerijske jedinice dejstvuju unutar te palestinske teritorije.

Otkako je rat Izraela i Hamasa počeo 7. oktobra artiljerija je iz pograničnog područja ispalile više od 10.000 granata na ciljeve u Gazi.

Kako su navele IDF, artiljerijska vatra je korišćena da pomogne kopnenim snagama da manevrišu u Gazi od 27. oktobra kada je počela kopnena ofanziva.

U proteklih nekoliko dana 282. artiljerijski puk 411. bataljona je prešao granicu sa hovicerima M-109 da pomogne 188. oklopnoj brigadi u ofanzivi u kvartu Šeđaija u Gaza Sitiju, preneli su izraelski mediji.

Vojnici su grantirali više od 20 zgrada u tom kvartu, uključujući skladišta oružja, stanove u kojima su podmetnute bombe i drugu infrastrukturu Hamasa, a uz to su bakljama i dimnim granatama pomagali kopnenim snagama.

U međuvremenu su se oglasile sirene za raketnu uzbunu u pograničnim naseljima na jugu Izraela blizu Pojasa Gaze posle zatišja od oko dvadeset sati.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su takođe da su izvele niz udara iz vazduha na ciljeve ekstremističkog Hezbolaha na jugu Libana, kao odgovor na ponovljene napade na severnoj granici Izraela.

Kako je navedeno, ciljevi su mesta odakle se ispaljuju rakete, vojna postrojenja i druga infrastruktura koja pripada toj proiranskoj šiitskoj organizaciji, preneli su izraelski mediji.

Nekoliko izraelskih vojnika je danas ranjeno šrapnelom u napadu Hezbolaha dronom na vojnu bazu u području Zapadne Galileje, preneli su izraelski mediji.

Dva drona lansirana iz Libana oborio je protivvazdušni sistem "Gvozdena kupola", a Hezbolah je preuzeo odgovornost za napad.

Sukobi između izraelske vojske i Hezbolaha na izraelsko-libanskoj granici počeli su drugog dana rata između Izraela i palestinskog Hamasa, saveznika te organizacije.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Izraela Cahi Hanegbi nagovestio je sinoć da bi izraelska vojska posle pobede nad Hamasom u Gazi mogla ući u rat sa Hezbolahom.

Izraelske zvaničnike već dugo brine arsenal raketa kojima raspolaže Hezbolah, a posle napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra pojačana je bojazan da bi jedinice te libanske organizacije mogle da pokušaju sličnu smrtonosnu invazuju na severu.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika