Web Analytics
Branka Dragović: Pravosudni sistem je zarobljen, kao i sve druge institucije u Srbiji - BetaRS

Branka Dragović: Pravosudni sistem je zarobljen, kao i sve druge institucije u Srbiji

Politika | 10.12.2023 | access_time 16:20
Branka Dragović: Pravosudni sistem je zarobljen, kao i sve druge institucije u Srbiji
Foto: Screenshot/YouTube

Glavna urednica vojvođanskog portala Autonomija Branka Dragović Savić izjavila je danas da je u Srbiji pravosudni sistem zarobljen "kao što je sve drugo zarobljeno" i dodala da ne očekuje da će sistem prepoznavati i sprečavati takozvane SLAPP tužbe.

Strateške tužbe protiv učešća javnosti (SLAPP) su tužbe koje protiv medija i građanskih aktivista podnose kompanije, političari i privatna lica kako bi ih finansijski i vremenski iscrpili i onemogućili njihov rad.

"U Srbiji imamo relativno dobre medijske zakone, koji se ne primenjuju. Samim tim, pitanje je kako bi tekla primena najavljenih evropskih regulativa u vezi sa SLAPP tužbama. S druge strane su vrlo moćne kompanije, koje su u bliskim odnosima sa najvišim političkim funkcionerima", kazala je Branka Dragović Savić na tribini u okviru dvodnevne manifestacije "Dani Srđana ALeksića" u Domu omladine u Banjaluci.

Dodala je da oni koji tuže medije ne pobijaju to što novinari napišu, već im je "cilj da nas ućutkaju".

"Oni su svesni da nikada neće odgovarati za kršenje zakona", ocenila je Branka Dragović Savić i apelovala na regionalnu solidarnost i na "samoodbranu", kada su novinari i građanski aktivisti u pitanju.

Urednik portala Žurnal iz Sarajeva Eldin Karić naveo je da taj portal ima protiv sebe oko 70 tužbi.

"Svaka od tužbi je jedna trauma, jedan deo života koji ti oduzmu. Prezentujete i dokumentujete sve javnosti, a onda vam kriminalci u lice govore da ste vi kriminalci. Ono što novinare dodatno demotiviše jeste da, kada istraživamo i objavimo neku aferu, institucije ne reaguju, ništa se ne dešava. Dodatni problem je što u društvu nema solidarnosti. Na kraju će pasti mrtva glava, desiće se neko ubistvo novinara u Bosni i Hercegovini, poput ubistva Slavka Ćuruvije u Srbiji", rekao je Karić.

Sudija Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine Svjetlana Milišić Veličkovski kazala je da "za sada" ne postoji ni u jednoj evropskoj zemlji regulativa koja bi mogla pomoći sudijama da prepoznaju SLAPP tužbe.

"Ali mislim da nismo daleko od usvajanja međnarodnih pravnih mehanizama koji bi mogli pružiti dobru osnovu za suzbijanje SLAPP tužbi. Najvažnija procesna garancija je rano odbacivanje ovakvih tužbi. U tom slučaju, tužitelj je taj koji treba da dokaže da se ne radi o SLAPP tužbi", navela je ona.

Advokatica Emina Zahirović Pintarić ocenila je da je edukacija sudija "ključna stvar" kada su SLAPP tužbe u pitanju.

Večeras će biti uručena i Regionalna novinarska nagrada "Srđan Aleksić", koja je nastala u znak sećanja na mladića iz Trebinja koga su u centru tog grada u januaru 1993. godine na smrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), jer je od ubistva spasio svoga sugrađanina Bošnjaka, Alena Glavovića.

Teme