Web Analytics
Kina ulaže sve moguće napore da promoviše uspeh ''najteže'' konferencije o klimatskim promenama - BetaRS

Kina ulaže sve moguće napore da promoviše uspeh ''najteže'' konferencije o klimatskim promenama

Svet | 11.12.2023 | access_time 12:40
Kina ulaže sve moguće napore da promoviše uspeh ''najteže'' konferencije o klimatskim promenama
BETAPHOTO/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION/Xinhua/Wang Dongzhen

Kina razgovara sa svakom relevantnom strankom kako bi pronašla rešenje prihvatljivo za sve i promovisala uspeh konferencije COP28, koja se smatra "najtežom" konferencijom o klimi poslednjih godina, izjavio je specijalni izaslanik te zemlje za klimatske promene, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

"Učestvujem u klimatskim pregovorima 16 godina. Najteža je ova konferencija", rekao je specijalni kineski izaslanik Sije Dženhua na konferenciji za novinare održanoj 9. decembra uveče u Dubaiju. "Sve teme u potpunosti su se odvijale u prvoj nedelji COP28, uz formiranje prve verzije nacrta dokumenta. Verzija, sa ukupno 27 stranica, uključuje više od 200 problema koje treba rešiti", naveo je.

Sije je istakao da je Kina u intenzivnim konsultacijama sa svim relevantnim stranama kako bi pronašla sporazum koji je u skladu sa duhom Pariskog sporazuma, odražava opšti trend transformacije energijei može da ukaže na pravilan pravac budućih napora.

Povodom akcija Kine na sprovođenju ciljeva Pariskog sporazuma, Sije je rekao da će zemlja postići vrhunac ugljenika pre 2030. godine i da je dala veliki doprinos globalnoj energetskoj tranziciji i razvoju obnovljivih izvora energije.

"Do sada su troškovi proizvodnje energije na vetar smanjeni za 80 procenata, a fotonaponska proizvodnja energije za 90 procenata, što postavlja veoma dobar temelj za veliko raspoređivanje obnovljive energije širom sveta", dodao je.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena