Web Analytics
RCC: Saradnja EU i Zapadnog Balkana u središtu pažnje ove sedmice - BetaRS

RCC: Saradnja EU i Zapadnog Balkana u središtu pažnje ove sedmice

Region | 11.12.2023 | access_time 16:35
RCC: Saradnja EU i Zapadnog Balkana u središtu pažnje ove sedmice

Savet za regionalnu saradnju (RCC) je saopštio da će ove sedmice predstaviti pobednike regionalnog takmičenja za najbolje inovacije na Zapadnom Balkanu i da će biti domaćin Foruma mladih Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Takođe, generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu učestvovaće 13. decembra na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u Briselu, na poziv predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Pobednike drugog regionalnog takmičenja "Baterflaj inovejšn 2023" (Butterfly Innovation Award), za najbolje inovacije na Zapadnom Balkanu, RCC će predstaviti sutra u Sofiji, na svečanosti koju organizuje sa Ministarstvom spoljnih poslova Bugarske.

Nagrade će uručiti Majlinda Bregu, potpredsednica Vlade i ministarka spoljnih poslova Bugarske Marija Gabrijel i ministarka inovacija i rasta Bugarske Milena Stojčeva.

Nagrada "Butterfly Innovation Award" deo je Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana (2021-2024), finansira je Evropska unija, a projekat sprovodi Savet za regionalnu saradnju.

Inicijativa je zaživela 2021. s ciljem da se podstaknu i promovišu inovativna, prilagodljiva i tržišno utemeljena rešenja sa Zapadnog Balkana. Svrha nagrade je da se prikazivanjem uspešnih inovativnih dostignuća i osnaživanjem osetljivih grupa poput mladih i žena promoviše inovacijska kultura na Zapadnom Balkanu.

Prihvatanjem digitalne transformacije i podsticanjem održivosti nagradom se nastoji podržati ekonomski razvoj Zapadnog Balkana, navodi RCC.

Bregu će dan kasnije učestvovati na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u prostorijama Evropskog saveta u Briselu.

Na samitu, na kojem će se okupiti lideri iz EU i sa Zapadnog Balkana, pažnja će biti posvećena dostignućima nakon prethodnog samita u Tirani i razgovorima o najrelevantnijim izazovima sve složenijeg geostrateškog konteksta, s ciljem da se izazovima pristupi zajednički i da se dodatno ojačaju partnerstvo i saradnja, navodi RCC.

Poseban akcenat će biti stavljen na brže usvajanje i sprovođenje evropskih reformi u regionu Zapadnog Balkana, kao i na razmatranje načina za unapređenje postepene integracije s ciljem približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji tako da građani tog regiona brže osete koristi evropske integracije.

Jačanje regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa je i dalje izuzetno važno, navodi RCC i dodaje da će se time ubrzati i ekonomska integracija unutar samog regiona i da će pomoći u približavanju Evropskoj uniji.

Od 13. do 15. decembra RCC će u Novom Sadu organizovati drugi Forum mladih Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji finansira italijansko Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje. Prvi forum je održan u decembru 2021. u Rimu.

Naziv Foruma "Budućnost Zapadnog Balkana: Kako vi(mladi) možete oblikovati Evropu?“ odražava njegovu suštinu kao osnove za razmatranje urgentnih pitanja i potencijalnih puteva razvoja budućnosti regiona u kontekstu evropske integracije.

Cilj ovogodišnjeg Foruma je da se uloži u mlade aktiviste kojima će se dati uvid u regionalnu saradnju i u integraciju u Evropsku uniju.

Na trodnevnom Forumu učesnici će moći da steknu razumevanje dinamike zajedničkog regionalnog tržišta, zaštite životne sredine i promocije ljudskih veština. U okviru radionica i diskusija učesnici će steći znanje i upoznati se sa alatima kojima mogu da utiču na svoju zajednicu i da podignu svest o mogućnostima koje se nude u proširenoj Evropi.

Na kraju konferencije mladi delegati iz Evropske unije i sa Zapadnog Balkana sačiniće zaključke koji će poslužiti kao temelj za dalju saradnju u okviru same mreže Foruma mladih Evropske unije i Zapadnog Balkana, ali i izvan nje, dodaje RCC.

Teme