Web Analytics
RCC: U Sofiji uručene regionalne nagrade za inovacije - Butterfly innovation Award - BetaRS

RCC: U Sofiji uručene regionalne nagrade za inovacije - Butterfly innovation Award

Tehnologija | Izvor: Beta | 12.12.2023 | access_time 21:55
RCC: U Sofiji uručene regionalne nagrade za inovacije - Butterfly innovation Award
Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu i potpredsednica Vlade Bugarske Marija Gabrijel dodelile su danas u Sofiji nagrade pobednicima regionalnog takmičenja "Baterflaj inovejšn 2023" (Butterfly Innovation Award), za najbolje inovacije na Zapadnom Balkanu.

Pobednici su proglašeni u šest kategorija. U kategoriji nagrade za industrijske inovacije pobedio je tim AgAR iz Srbije, za samostalno poljoprivredno, robotsko, bespilotno, kopneno vozilo koje donosi novi koncept obrađivanja zemlje.

U kategoriji nagrade za inovacije žena pobednik je Kungul iz Albanije, za aplikaciju za mobilne telefone koja pruža ključne informacije o potencijalnim kancerogenima, alergenima i štetnim hemikalijama u kozmetici i nudi zdrave alternative, navodi se u saopštenju RCC-a.

Nagradu za zelene inovacije osvojio je PouerVil (PowerWheel) iz Severne Makedonije, za pogonske točkove koji koriste kružne pokrete kofera, trgovačkih kolica, bolničkih kreveta i kolica za bebe za pokretanje elektronskih uređaja.

U kategoriji nagrade za inovacije u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici dobitnik je crnogorski tim Floriš (Flourish), za digitalnog instruktora koji omogućava pristupačan razvoj emocionalne inteligencije i koristi interaktivne, personalizovane i vežbe zasnovane na igricama za unapređenje emocionalne inteligencije.

Nagradu za univerzitetske inovacije dobio je kosovski tim Robotik hend (Robotic Hand) za robotsku ruku od presudne važnosti za funkcionalnu protetiku.

U kategoriji nagrade za inovacije mladih dobitnik je Kjumenadžer (QManager) iz Bosne i Hercegovine za sistem upravljanja redovima za čekanje osmišljen da poveća efikasnosti različitih administrativnih službi uključujući banke, centre gradske uprave i centre za pružanje javnih usluga.

"Ulaganja u istraživanja i razvoj u našem regionu su i dalje na niskom nivou, manje od jedan odsto bruto domaćeg proizova (BDP) dok je u Evropskoj uniji (EU) 2,3 odsto", rekla je Majlinda Bregu i dodala da će kao deo novog Plana rasta za Zapadni Balkan EU uskoro biti pokrenut i regionalni pred-akcelerator namenjen sofisticiranim tehnologijama.

Nagrada "Butterfly Innovation Award" deo je Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana (2021-2024), finansira je EU, a projekat sprovodi Savet za regionalnu saradnju.

Inicijativa je zaživela 2021. s ciljem da se podstaknu i promovišu inovativna, prilagodljiva i tržišno utemeljena rešenja sa Zapadnog Balkana. Svrha nagrade je da se prikazivanjem uspešnih inovativnih dostignuća i osnaživanjem osetljivih grupa poput mladih i žena promoviše inovacijska kultura na Zapadnom Balkanu.

Prihvatanjem digitalne transformacije i podsticanjem održivosti nagradom se nastoji podržati ekonomski razvoj Zapadnog Balkana, navodi RCC.

Teme