Web Analytics
RIK: Skup koalicije 'Srbija protiv nasilja' ispred našeg sedišta nedopustiv pritisak - BetaRS

RIK: Skup koalicije 'Srbija protiv nasilja' ispred našeg sedišta nedopustiv pritisak

Politika | 12.12.2023 | access_time 23:30
RIK: Skup koalicije 'Srbija protiv nasilja' ispred našeg sedišta nedopustiv pritisak

Republička izborna komisija (RIK) ocenila je večeras da je predizborni skup koalicije "Srbija protiv nasilja", koji je završen ispred sedišta te komisije i na kojem je poručeno RIK-u da se "ne igra" glasovima građana, predstavlja "nedopustiv pritisak na institucije koje treba da sprovedu izbore".


RIK je u saopštenju dodao i da to predstavlja "pokušaj narušavanja njihove nezavisnosti i integriteta".

"Očigledna je namera da se optužbama na račun RIK, lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora unese nemir među građane, a rad organa za sprovođenje izbora dodatno oteža neosnovanim i nedopustivim insinuacijama da se priprema izborna krađa, a sve u cilju opravdavanja eventualnog neuspeha na izborim", navodi se u saopštenju.

Iz RIK-a su dodali da u radu te institucije učestvuju i predstavnici onih koji su danas upozoravali na obavezu poštovanja zakona, a da "u delu javnosti žele da stvore utisak da u RIK-u sede neki drugi".

Naveli su da se u poslednjih nekoliko dana, pred početak izborne tišine i pet dana pre dana glasanja, suočavaju sa "nedopustivim pritiscima i zahtevima" da se donesu odluke, za koje navode da su suprotne preporukama Kancelacije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Dodali su da se od RIK-a traži da promeni način na koji se na biračkom mestu postavlja paravan za obezbeđivanje tajnosti glasanja, "i to tako da ne bude okrenut ka zidu, kako niko ne bi mogao da vidi kako birač glasa, već da bude okrenut na suprotnu stranu, ka članovima biračkog odbora, čime bi se direktno ugrozila tajnost glasanja".

RIK je u saopštenju naveo da će "uprkos pritiscima", ostati dosledan svojoj obavezi da se celokupni izborni proces sprovede u skladu sa zakonom, kao i preporukama ODIHR.

Teme