Web Analytics
Crta: Kampanju obeležila zloupotreba institucija i neravnopravna zastupljenost u medijima - BetaRS

Crta: Kampanju obeležila zloupotreba institucija i neravnopravna zastupljenost u medijima

Politika | 13.12.2023 | access_time 13:10
Crta: Kampanju obeležila zloupotreba institucija i neravnopravna zastupljenost u medijima
Foto: Beta/Milan Obradović

Sistematska zloupotreba institucija, javnih funkcija i najuticajnijih medija kojim su izborni akteri stavljeni u neravnopravan položaj, obeležila je kampanju za vanredne izbore, jedan je od najvažnijih zakjučaka drugog preseka dugoročnog posmatranja misije Crta.

Kako je na konferenciji za novinare rekao programski direktor Crte Raša Nedaljkov kampanja se završava u magli neodgovorenih pitanja-zašto su izbori raspisani samo u delu lokalnih samouprava, ko jeste, a ko nije kandidat, koja stranka legitimno učestvuje, a koja na temelju falsifikovanih potpisa, ko je javni funkcioner, a ko aktivista, u čijoj su službi institucije i koliko možemo imati poverenja u birački spisak.

"Pritisci na birače su produbljeni, brutalniji i suroviji, pre svega u javnoj upravi i socijalnoj službi, kako na zaposlene tako i na korisnike", rekao je Nedeljkov.

On je dodao da se u ovoj kampanji granica između države i partije teško uočavala, i da je zabeleženo više od 800 pojavljivanja državnih funkcionera u aktivnostima na lokalnom nivou, te da samo 11 odsto opština nije bilo posećeno.

Zabeleženi su slučajevi da stranke poseduju podatke građana koje koriste za pritiske, bez reakcije insitucija, a kada je reč o medijskoj zastupljenosti, kako je naveo Nedeljkov, vladajuća većina je za više od 10 odsto povećala vreme u najuticajnijim medijima.

"Aleksandru Vučiću koji nije kandidat na izborima je pripalo 14.500 sekundi više nego svima ostalima zajedno", rekao je Nedeljkov.

Zamenica programskog direktora Crte Tamara Branković rekla je da su događaji sa elementima zloupotrebe javnih resursa učetvorostručili u drugom delu kampanje, te da je zabeleženo 260 takvih događaja.

Dodala je da je zabeleženo 40 incidenata koji se odnose na napade na prostorije, na štandove i stranačke aktiviste.

"Medijska neravnopravnost je veća, predstavnici vladajuće stranke u udarnim terminima zauzeli su 75 odsto vremena, a mediji su doprinosili neravnopravnosti tako što često i kad se predstavnici opozicije pojave, predstavljani su u negativnom tonu", rekla je Branković.

Crta je nadležnim organima podnela 67 prijava zbog kršenja zakona i različitih nepravilnosti tokom kampanje, od toga 40 Agenciji za sprečavanje korupcije, 22 REM-u i pet Nadzornom odboru Narodne skupštine.

 

Dimitrijević (Crta): Tri moguća scenarija za dojave o bombama na biračkim mestima

Direktor pravnih poslova Crte Pavle Dimitrijević izjavio je da su moguća tri scenarija ukoliko na dan izbora dođe do dojava o postavljenim bombama, te da postoji tačna procedura kako birački odbor postupa, jer se to tretira kao osnov za prekid glasanja.

"Prva varijanta je da dođe do prekida glasanja i da prekid traje kraće od jedan sat i potom se nastavi glasanje. To vreme se ne nadoknađuje", rekao je on.

"Drugi scenario, ako prekid traje duže od sat vremena, glasanje se  produžava za onoliko koliko je trajao prekid", dodao je Dimitrijević.

"Treći scenario je da, ako MUP proceni da glasanje ne može da se nastavi na tom mestu, članovi biračkog odbora moraju sav materijal spakuju i predaju ga izbornoj komisiji, koja će doneti rešenje da se ne mogu utvrditi rezultati i da se glasanje na tom mestu ponavlja.

Na konferenciji za novinare na kojoj je Crta predstavila nalaze posmatranja predizborne kampanje, rečeno je da ta organizacija na izborima u nedelju ima 3.000 posmatrača na 1.000 glasačkih mesta.

Kako je istakao programski direktor Crte Raša Nedeljkov, Crta će pre svega pratiti da li se poštuju procedure.

"Crta neće izlaziti sa nekompletnim podacima, nećemo žuriti da saopštimo ko je pobedio, to i nije naš posao, nego da kažemo da li su procedure sprovedene i u kojoj meri su nepravilnosti uticale na regularnost glasanja", rekao je Nedeljkov.

Na pitanje da prokomentariše navode vlasti da opozicija sprema nemira za dan posle izbora, Nedeljkov je rekao da je Crta pozvala institucije da štite izborni integritet i apelovala na sve učesnike da se uzdrže od širenja tenzija.

Teme