Web Analytics
Članovi Nadzornog odbora o kampanji: Vučić promoter SNS-a, izbori neregularni - BetaRS

Članovi Nadzornog odbora o kampanji: Vučić promoter SNS-a, izbori neregularni

Politika | 13.12.2023 | access_time 14:35
Članovi Nadzornog odbora o kampanji: Vučić promoter SNS-a, izbori neregularni
Foto: Beta/Miloš Miškov

Članovi Nadzornog odbora za izbornu kampanju Skupštine Srbije iz opozicionih stranaka ocenili su danas da se predizborna kampanja odvijala u "potpuno neravnopravnim uslovima", da je obeležilo to što je predsednik države Aleksandar Vučić postao glavni promoter svoje Srpske napredne stranke (SNS), kao i da se zbog svih dešavanja može reći da su izbori koji će se održati u nedelju, 17. decembra, neregularni.

Članica Nadzornog odbora ispred koalicije "Srbija protiv nasilja" iz Demokratske stranke (DS) Jovanka Matić je na konferenciji za novinare ispred Skupštine Srbije rekla da je većinski deo članova Nadzornog odbora "opstruisalo mogućnost da ovo skupštinsko telo utiče na regularnost izbornog procesa", odnosno da je to radilo pet članova koje je predložila Vlada Srbije i dva člana iz poslaničkih klubova SNS i Socijalističke partije Srbije.

"Tokom 33 dana postojanja Nadzornog odbora dali smo 16 predloga za javno reagovanje povodom događaja u izbornoj kampanji. Nijedan drugi član odbora nije podržao naše predloge. Nadzorni odbor je još jedna u nizu institucija koje ne rade u korist javnog interesa, već u interesu parcijalne većine", rekla je Matić.

Ona je podsetila da je Nadzorni odbor za izbornu kampanju prethodno bio formiran još samo za izbore 2000. godine a zatim i za izbore 2020. i 2022. godine, kao i da je njegovom neefikasnom radu za ove izbore doprinelo "odsustvo izvršne moći" i "odsustvo volje i želje njegovih članova da rade svoj posao".

Član Nadzornog odbora ispred koalicije NADA Dragan Vučinić je rekao da izbore 2023. godine odlikuje "nesvakidašnje ponašanje predsednika države".

"Teško je u Evropi, pa i u svetu, naći zemlju u kojoj se predsednik tako ponaša. Predsednik je koristio funkciju i postao glavni promter svoje stranke, bez obzira na propise, Ustav i Zakon o predsedniku", kazao je Vučinić.

Istakao je da je predsednik Srbije tokom promocije izborne liste SNS-a koristio prava "koja mu ne pripadaju", kao i da je u nepristojnom govoru o drugim kandidatima na izborima "prednjačio", i "prvi započeo" korišćenje takvog rečnika.

"On je vređao dostojanstvo i integritet mnogih učesnika na izborima", rekao je Vučinić, koji je dodao da se to najviše moglo čuti na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, koje su se povodom izbora po njegovoj oceni ponašale kao "privatni servis predsednika".

Kazao je i da opozicione liste na televizijama sa nacionalnom frekvencijom nisu imale prilike da govore o svojim programima, već da je o njihovim programima govorio Aleksandar Vučić iz svoje perspektive, osim na RTS-u gde su u poslednjih desetak dana pristup u predizbornom programu imali predstavnici svih izbornih lista.

Član Nadzornog odbora Slobodan Prvanović je rekao da "u ovom trenutku može da se kaže da su izbori koji će se desiti u nedelju neregularni", a da predizbornu kampanju obeležava "neravnopravnost izbornih listi".

Naveo je i da je Nadzorni odbor za izbornu kampanju odbio predloge tri člana iz opozicije, da se zbog kršenja zakona podnesu prijave Agenciji za sprečavanje korupcije i tužilaštvu.

Teme