Web Analytics
Gavrilović za Betu: Vučić je 'iscedio suvu drenovinu' iz svoje biračke baze - BetaRS

Gavrilović za Betu: Vučić je 'iscedio suvu drenovinu' iz svoje biračke baze

Politika | 13.12.2023 | access_time 16:15
Gavrilović za Betu: Vučić je 'iscedio suvu drenovinu' iz svoje biračke baze
Foto: Beta/Miloš Miškov

Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović ocenio je danas da je predsednik države i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić 'iscedio suvu drenovinu' iz svoje biračke baze.

Gavrilović je dodao da Vučić učestalim telezijskim nastupima, intrervjuima, nastoji da pridobije još neke birače među neopredeljenim, koji, prema istraživanjima, čine jednu četvrtinu.

"Vučić je od glasova uzeo sve što može da uzme. Gostovanjima u ova tri, četiri dana želi da 'zagrebe' još neki glas", rekao je Gavrilović za agenciju Beta, koji je danas predstavio monitoring izveštavanja televizija s nacionalnom frekvencijom, uključući i N1, u periodu od 1. nevembra do danas.

Gavrilović je naglasio da tome služi Vučićev večerašnji nastup na TV Prva, uz učešće drugih gostiju sa njim, kao i gostovanja na B 92, jer ta publika, koja nema SBB, nije u potpunosti za SNS, navodeći da je i intervju dao NIN-u u pokušaju da dođe do još nekog glasa.

Međutim, toliko učestalo pojavljivanje Vučića na medijima u ovim danima može da ima i kontrafekat što se, rekao je Gavrilović, desilo 2012. tadašnjem predsedniku države Borisu Tadiću.

Gavrilović je naveo da su politički akteri građanima kroz kampanju i medije nudili propagandu tako da građani nisu dobili sadržaj kako bi se opredelili, što dovodi do toga da ostanu neopredeljeni.

"Gro Vučićeve kampanje je na TV Pink", naveo je Gavrilović i konstatovao da među neopredeljima ima dosta desno orijentisanih, kao i da je Srbija generalno otišla u desno.

Govoreći šta je pokazao monitoring, Radule Perović je naveo da TV Pink "sakralizuje" Vučića što god da radi, čak i kroz priloge gde se on ne pojavljuje, ali o njemu govore drugi, kao što je na primer izgradnja puteva.

Istovremeno, dodao je Perović, taj medij je "brutalno negativan" prema izbornoj listi "Srbija protiv nasilja", takođe da se i B 92 najmanje suzdržava u napadima na tu listu.

On je rekao da je N1 naklonjen opoziciji i kritičan prema vlastima, ali bez zle namere mada vlast svako njihovo pitanje, kao na primer o koštanju nekog objekta, proglašava napadom na Vučića i generalno na sebe.

Predstavnica organizacije "Partneri Srbije" Kristina Obrenović istakla je kao pozitivno to što se građani, za razliku od ranijih izbornih ciklusa, u većem broju javljaju da prijave kako sumnjaju da su im zlouptrebljeni lični podaci.

"Oni nam javljaju da svoje podatke nisu davali političkim strankama tako da se može sumnjati da su uzeti iz javne baze podataka", rekla je ona komentarišući pojavu fasifikovanih potpisa građana kao podrške listama, ili slanje pisama zahvalnosti penzionerima.

Teme