Web Analytics
Mišel: Očekujemo od Zapadnog Balkana više reformi - BetaRS

Mišel: Očekujemo od Zapadnog Balkana više reformi

Svet | 13.12.2023 | access_time 16:55
Mišel: Očekujemo od Zapadnog Balkana više reformi
AP/Virginia Mayo

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas u Briselu da samit Evropska unija - Zapadni Balkan potvrđuje čvrstu posvećenost Unije da vidi države regiona kao članice, ali da se od država te regije očekuje da ubrzaju proces reformi.


"Očekujemo od država regiona Zapadni Balkan više reformi, posebno u poljima vladavine prava i nezavisnosti sudstva. I naša strana će uraditi svoj deo posla, zato smo i započeli stratešku debatu na nivou lidera kako bi identifikovali šta treba da učinimo", izjavio je Mišel uoči samita.

On je dodao da želi da vidi više investicija i ekonomskog razvoja kako bi se na terenu što pre videli pozitivni efekti integracija.

"Za EU je najbitnije da ostanemo ujedinjeni. Proces proširenja ostaje zasnovan na zaslugama, što ćemo još jednom objasniti i našim partnerima iz Zapadnog Balkana. Znate moj lični stav da moramo biti spremni do 2030. godine i da obe strane moraju da ulaže napore", rekao je Mišel.

Samit Evropska unija - Zapadni Balkan, u čijem fokusu je dalje približavanje dve strane, ali i pojedina sporna pitanja, održava se danas u Briselu.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika