Web Analytics
Izraelska vojska pojačala bombardovanje Gaze dok SAD pozivaju na uzdržanost - BetaRS

Izraelska vojska pojačala bombardovanje Gaze dok SAD pozivaju na uzdržanost

Svet | 14.12.2023 | access_time 08:50
Izraelska vojska pojačala bombardovanje Gaze dok SAD pozivaju na uzdržanost
AP Photo/Hatem Ali

Izraelska vojska je danas pojačala bombardovanje Pojasa Gaze u vreme kada SAD pozivaju da Izrael pokaže uzdržanost u ratu protiv palestinskog islamskog Hamasa koji traje već treći mesec.

Rano jutros je Vlada Hamasa saopštila da je 19 Palestinaca poginulo u izraelskim udarima iz vazduha na Gaza Siti na severu, Nuseirat u centralnom delu i Rafi na jugu Pojasa Gaze posle jučerašnjeg dana intenzivnih uličnih sukoba.

U izraelskoj raciji na drugoj palestinskoj teritoriji, okupiranoj Zapadnoj obali, dva Palestinca su ubijena i nekolicina je ranjena u Dženinu, uporištu naoružanih frakcija, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Palestinske uprave.

Izraelska vojska je jutros objavila da je poginuo jedan rezervista u Gazi.

Njegovom smrću se broj poginulih u izraelskoj kopnenoj ofanzivi na tu malu enklavu povećao na 116, posle jučerašnje pogibije deset vojnika, najviše u jednom danu.

Vođa Hamasa Ismail Hanije koji živi u izgnanstvu u Kataru izjavio je sinoć u govoru prenošenom preko televizije da je "bilo kakav aranžman u Gazi bez Hamasa ili pokreta otpora iluzija" i izrazio spremnost za diskusije o politici koja će osigurati prava Palestinaca na nezavisnu državu sa Jerusalimom kao glavnim gradom.

Sudeći po najnovijim ispitivanjima javnog mnjenja podrška ekstremističkom Hamasu je naglo porasla na Zapadnoj obali, a takođe i u razorenom Pojasu Gaze dok gotovo 90 odsto ispitanika smatra da bi palestinski predsednik Mahmud Abas, vođa Fataha, trebalo da podnese ostavku.

Anketa je pokazala da 72 odsto ispitanika smatra da je Hamas bio u pravu što je napao Izrael 7. oktobra.

Rezultati ispitivanja javnog mnjenja predskazuju teškoće sa kojima će se suočiti administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena u viziji posleratne Gaze i podstiču pitanja o cilju Izraela da uništi Hamas.

Gotovo dve trećine ispitanika (64 odsto) veruje da će Hamas zadržati kontrolu nad Gazom kada se rat okonča.

Premijer Izraela Benjamain Netanjahu je međutim najavio da će nastaviti rat protiv Hamasa "do pobede".

"Ništa nas neće zaustaviti. Ići ćemo do kraja", rekao je izraelski lider, uprkos "velikim patnjama" izazvanim vojnim gubicima i "pritisku" za prekid vatre.

SAD, najbliži saveznik Izraela, u međuvremenu sve više brinu zbog broja poginulih civila u Pojasu Gaze iako ne dovode u pitanje podršku izraelskoj operaciji.

"Mi želimo da okončamo ovaj sukob, ali takođe ne mislimo da bi bilo primereno zaustaviti operaciju sada jer bi se teroristički napadi protiv Izraela nastavili, što dugoročno nije ni u čijem bezbednosnom interesu u regionu", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Savetnik za bezbednost Bele kuće Džejk Salivan, koji će danas doputovati u Izrael, ocenio je da ta zemlja mora naći načina da smanji intenzitet napada i da, kako je rekao, "pređe u drugačiju fazu od operacija visokog intenziteta koje vidimo danas".

Si-En-En (CNN) je objavio u sredu, pozivajući se na američke obaveštajne agencije, da je gotovo polovina municije tipa vazduh-zemlja koje je Izrael koristio u Gazi od početka rata nenavođena, što može da predstvlja veću opasnost za civile.

Šef UN Agencije za palestinske izbeglice Filip Lazarini rekao je da se stanovnici Gaze suočavaju sa najmračnijim periodom svoje istorije.

U ratu je na izraelskoj strani poginulo više od 1.300 ljudi, većinom civila, a najviše žrtava je bilo prvog dana 7. oktobra u napadima palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom na jug Izraela.

Tada je odvedeno oko 240 talaca u Pojas Gaze. Kako navode izraelske vlasti u Gazi je još uvek 135 talaca, ali nisu svi živi. U Gazi je poginulo više od 18.600 ljudi, većinom žena i dece.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika