Web Analytics
Japan, Velika Britanija i Italija osnovali zajedničko telo za razvoj novog naprednog borbenog aviona - BetaRS

Japan, Velika Britanija i Italija osnovali zajedničko telo za razvoj novog naprednog borbenog aviona

Svet | Izvor: Beta-AP | 14.12.2023 | access_time 17:10
Japan, Velika Britanija i Italija osnovali zajedničko telo za razvoj novog naprednog borbenog aviona
Ministri odbrane Japana, Velike Britanije i Italije danas su potpisali sporazum o uspostavljanju zajedničke organizacije za razvijanje novog borbenog aviona, dok njihove zemlje pokušavaju da ojačaju saradnju usled, kako vide, jačanja pretnji Kine, Rusije i Severne Koreje.

Projekat borbenog aviona sledeće generacije je prvi put da će Japan učestvovati u multinacionalnoj organizaciji za zajednički razvoj vojne opreme.

Japanski ministar odbrane Minoru Kihara je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim kolegama Grantom Šapsom i Gvidom Krosetom izjavio da je zajedničko razvijanje borbenog aviona visokih performansi "neophodno za obezbeđivanje nadmoći u vazduhu i omogućavanje efikasnog odvraćanja pretnji" u vreme kada se Japan suočava sa sve većim bezbednosnim izazovima.

Kihara je kazao da danas nijedna zemlja ne može da se sama efikasno brani, al i da obezbeđivanje tehnologije i finansiranja za razvoj naprednog borbenog aviona uključuje velike rizike. On je dodao da je zajednički trilateralni Globalni borbeni vazduhoplovni program "istorijski".

Ministar odbrane Velike Britanije Grant Šaps je naveo da će zajednički projekat razviti najsavremeniju tehnologiju i dovesti do "nove ere prosperiteta", pošto će uključiti hiljade ljudi koji će raditi na projektu. "On će ojačati našu kolektivnu bezbednost", rekao je on.

Po sporazumu, zajedničko telo - Međunarodna vladina organizacija upravljaće zajedničkim preduzećem koje obuhvata japanski Micubiši, britanski BAE Sistems PLC i italijanski Leonardo koji će nadgledati razvoj aviona.

Sedište kompanije će biti u Velikoj Britaniji, a na njenom čelu će biti zvaničnik Japana, dok će zajedničko preduzeće voditi italijanski predstavnik, rekao je Kihara.

Kasnije danas, tokom posete japanskom razaraču "Maia" u pomorskoj bazi Jokosuka kod Tokija, ministar Šaps je najavio posetu Japanu britanske Udarne grupe nosača aviona 2025. godine, naglašavajući važnost da se pokaže koliko je potrebna zaštita u vreme sukoba u Evropi i na Bliskom istoku.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika