Web Analytics
Biodiverzitet kineskog jezera Taihu nastavlja da se poboljšava - BetaRS

Biodiverzitet kineskog jezera Taihu nastavlja da se poboljšava

Svet | 14.12.2023 | access_time 19:40
Biodiverzitet kineskog jezera Taihu nastavlja da se poboljšava
Fotografija iz vazduha prikazuje pogled na slikovito mesto Juantoudžu na jezeru Taihu u Vusiju, u istočnoj kineskoj provinciji Điangsu. (Sinhua/Jang Lei)

Populacija ribljih vrsta u jezeru Taihu u istočnoj kineskoj provinciji Điangsu primetno se oporavila u poslednje vreme zbog kontinuiranog jačanja ekološke zaštite, saopštilo je pokrajinsko odeljenje za ekologiju i životnu sredinu.

U 2023. godini u jezeru je zabeleženo 58 vrsta riba, a prosečan broj vrsta riba koje su zabeležene na 24 tačke praćenja dostigao je 23, što je što je dvostruko više od broja vrsta zabeleženih na jednoj tački 2020. godine, pokazuju podaci pokrajinskog centra za praćenje životne sredine, prenosi Sinhua.

Nivo vodenog biodiverziteta u jezeru se konstantno poboljšava. Prema preliminarnim statistikama, više od 310 vrsta bentosa, fitoplanktona i zooplanktona je primećeno u jezeru Taihu 2023. godine, a indeks vodene raznovrsnosti jezera je nastavio da raste, povećavajući se za oko 0,5 od 2020. godine na skoro 2,9.

Povećan je i broj vrsta i populacija divljih ptica u jezeru. Ovde je 2022. godine zabeleženo 56 vrsta ptica. Među njima, novootkrivene ptice uključuju crnoliku žličarku, koja je u Kini pod prvorazrednom nacionalnom zaštitom i nekoliko drugih vrsta pod nacionalnom zaštitom drugog reda.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Zelena Srbija

Hronika

Scena