Web Analytics
Napori Kine za kontrolu zagađenja vazduha podstakli investicije vredne više od 560 milijardi dolara - BetaRS

Napori Kine za kontrolu zagađenja vazduha podstakli investicije vredne više od 560 milijardi dolara

Društvo | 15.12.2023 | access_time 13:50
Napori Kine za kontrolu zagađenja vazduha podstakli investicije vredne više od 560 milijardi dolara
Fotografija snimljena 16. jula 2023. prikazuje deo Velikog zida u Tiandžu tibetanskom autonomnom okrugu u Vuveju, severozapadna kineska provincija Gansu. (Sinhua/Čen Džonghao)

Kineski napori za kontrolu zagađenja vazduha poslednjih godina su zabeležili značajan napredak, podstičući rast kineske ekonomije, saopštilo je Ministarstvo ekologije i životne sredine, a prenosi Sinhua.

Poboljšanja kvaliteta vazduha u Kini se kreću najbržim tempom na globalnom nivou, dok je pitanje zagađenja ugljem u osnovi rešeno širom zemlje, rekao je 11. decembra na konferenciji za novinare Liu Bingđang, glavni inženjer u ministarstvu.

Napori Kine u cilju kontrole zagađenja vazduha doveli su do ukupnih investicija od oko četiri hiljade milijardi juana (oko 562,09 milijardi američkih dolara) širom zemlje, rekao je Liu, dodajući da su ti napori takođe podstakli rast bruto domaćeg proizvoda Kine za oko pet hiljada milijardi juana.

Proces poboljšanja kvaliteta vazduha doveo je do široke primene novih tehnologija i proizvoda koje je Kina samostalno razvila, što je promovisalo razvoj niza povezanih industrija, uključujući proizvodnju opreme za zaštitu životne sredine i novih energetskih vozila, rekao je Liu.

U međuvremenu, zahvaljujući naporima Kine na poboljšanju kvaliteta vazduha, otvoreno je ukupno više od tri miliona novih radnih mesta u urbanim sredinama navodi ministarstvo.

Teme