Web Analytics
Ambasadorka Belgije: Ima izgleda da će Srbija otvoriti novi klaster, ali zavisi od napretka - BetaRS

Ambasadorka Belgije: Ima izgleda da će Srbija otvoriti novi klaster, ali zavisi od napretka

Politika | 15.12.2023 | access_time 14:50
Ambasadorka Belgije: Ima izgleda da će Srbija otvoriti novi klaster, ali zavisi od napretka
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Ambasadorka Belgije u Srbiji Keti Bugenhut, čija država 1. januara preuzima od Španije šestomesečno predsedavanje EU, izjavila je danas u Beogradu da ima izgleda da će Srbija u narednih šest meseci otvoriti "Klaster 3" u okviru evrointegracija.

"Klaster 3" u pregovorima o prijemu u EU obuhvata poglavlja "10 - Informaciono društvo i mediji", "16 - Oporezivanje", "17 - Ekonomska i monetarna politika", "19 - Socijalna politika i zapošljavanje, "20 - Preduzetništvo i industrijska politika", "25 - Nauka i istraživanje", "26 - Obrazovanje i kultura" i "Poglavlje 29 - Carinska unija".

"Izgleda ima, očekujemo od Srbije da uradi brojne stvari. 'Klaster 3' zavisi od napretka koji će biti postignut u bliskoj budućnosti", rekla je ambasadortka novinarima uoči panela "Od Španije do Belgije: Povratak predsedavanja u srce EU".

Cilj predsedavanja Belgije, po rečima njene ambasadorke, biće "privođenje kraju zakonodavnog ciklusa" do evro-izbora iduće godine i "formiranje strateškog okvira za narednu Evropsku komisiju".

Još je izjavila da svih 27 članica Evropske unije potpuno podržavaju politiku proširenja.

"Svih 27 članica EU su potpuno posvećene proširenju, u to nema sumnje. Svaka zemlja prema sopstvenim zaslugama i svaka brzinom kojom ona želi, ide ka EU. Da, mi u potpunosti podržavamo proširenje EU na Balkan i Ukrajinu i Moldaviju", dodala je ona.

Upitana da li očekuje da se rad na evrointegracijama Srbije nastavi neometano s obzirom da slede izbori i da će biti formirana nova vladajuća struktura, odgovorila je pozitivno uz komentar da je ministarka Tanja Mišćević vrhunska ekspertkinja u evropskim pitanjima.

Ambasador Španije Raul Bartolomeo Molina je izjavio da njegova država neće promeniti stav o neprihvatanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, te da se Madrid protivi članstvu Kosova u Evropskoj uniji.

"Aplikacija Kosova je zaustavljena, čeka se pravno mišljenje koje nije stiglo i to će biti prosleđeno Belgiji, kao narednom predsedavajućem", rekao je ambasador.

Ukazao je da će u zaključcima današnjeg zasedanja Saveta (samita) Evropske unije u Briselu biti referenci na Ohridski sporazum, ali da ne zna kakva je formulacija i da li je to pomenuto u kontekstu Poglavlja 35 (mehanizam za praćenje sprovođenja postignutih dogovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine).

Molina je dodao da Srbija može očekivati snažnu podršku Madrida u narednom periodu na putu ka EU, jer je Španija veliki zagovornik proširenja.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre je rekao da plan ravoja za Zapadni Balkan "nije supstitut, već katalizator procesa integracija" jer su reforme neophodne sa obe strane.

"Ovo je nova mogućnost za zemlje regiona, ona daje novi život procesu evropskih integracija Srbije kroz isticanja rada na reformskim procesima", rekao je i dodao da je proširenje trenutno na vrhu agende u Uniji.

 

Video materijal dostupan OVDE.

Teme