Web Analytics
Krišto izrazila žaljenje što BiH nije otvorila pregovore sa EU - BetaRS

Krišto izrazila žaljenje što BiH nije otvorila pregovore sa EU

Region | 15.12.2023 | access_time 19:00
Krišto izrazila žaljenje što BiH nije otvorila pregovore sa EU
BETAPHOTO/HINA/FENA/Hazim Aljovic

Predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto uputila je danas pismo predsedniku Saveta Evrope Šarlu Mišelu (Charles Michel) i svim članovima Evropskog saveta u kojem je navela da joj je žao što BiH juče nije dobila otvaranje pregovora sa EU.

Krišto je u pismu navela da BiH "nije dobila toliko potrebnu, a prema mišljenju svih u ovoj zemlji, zasluženu podršku kada je u pitanju otvaranje pregovora s EU", saopštio je Savet mnistara BiH.

Ona je istakla da su svi u BiH, kako je rekla, dali svoj maksimum, koji, dodala je, nažalost, u ovom trenutku nije prepoznat od strane EU, na način kako je to očekivano u BiH.

Krišto je dalje navela da je BiH "napravila snažne iskorake" u 2023. godini, naglašavajući da je BiH prvi put u istoriji imala stopostotnu usklađenosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Dodala je da je bila uverena da će BiH juče dobiti podršku za otvaranje pregovora, što bi, kako je ocenila, u postojećem geopolitičkom trenutku jasno i snažno vezalo BiH za EU.

"Iskreno se nadam da ovaj neočekivan neuspeh neće imati većih posledica na rad koalicije stranaka unutar BiH kako na državnom nivou, tako i na svim nivoima vlasti i da ćemo nastaviti raditi s istom efikasnošću u sprovođenju reformi", navela je predsedavajuća Saveta ministara BiH.

Savet Evrope odlučio je juče da otvori pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, ali ne i sa BiH.

Teme